Ohlédnutí za posledním čtvrtrokem

Jako regionální manažer se denně zabývám dotazy od našich členů. Během posledního čtvrtroku byly vzneseny dotazy různého typu, z části související s pandemií coronaviru. Nejvíce dopadla stávající situace na lázně. Velice časté dotazy přicházely z Léčebných lázní Jáchymov a. s., kde se výbor potýkal s rozhodnutími zaměstnavatele, například se snižováním příplatků a osobních ohodnocení, omezeními v provozu lázní apod. S nepříznivou situací se také potýkali v Konstantinových Lázních.

Situace v nemocničních zařízeních je, doufejme, již stabilizována alespoň ve větší části subjektů. Setkávali jsme se například s dotazy týkajícími se možnosti výkonu práce jako covid pozitivní zaměstnanec, což je nepřípustné, nyní i dle konkrétního vyjádření Ministerstva zdravotnictví, které se podařilo získat jako argument vůči některým zaměstnavatelům. Dalším obsáhlým tématem byly a jsou covid odměny, které již, předpokládám, byly ve všech lůžkových nemocničních zařízeních vyplaceny.

Zatím stále neuzavřeným tématem je sušická nemocnice, kde došlo k odchodu části personálu po změně na pozicích jednatelů společnosti. Situace je zde snad na čas stabilizována i s přispěním Plzeňského kraje, který společně s městem Sušice sanuje ztráty této společnosti. Nyní se jedná o tom, zda by mohla být Nemocnice Sušice začleněna vedle nemocnic spravovaných Plzeňským krajem. Osobně toto řešení vidím jako nejpříznivější pro občany Sušice, pacienty či zaměstnance Nemocnice Sušice, zejména z pohledu stability nemocnice.

V sociálních službách bylo několikrát jednáno se společností Senecura a Senecura Seniorcentrum Písek ohledně kolektivní smlouvy, ochranných pomůcek, testování zaměstnanců apod. Věřím, že plošné testování zaměstnanců a klientů v sociálních službách povede ke zlepšení pandemické situace.

Dále došlo k založení nové odborové organizace Auritus Tábor.

V rámci krajských rad jsme stále v kontaktu pomocí různých on-line služeb, ovšem nic nenahradí osobní kontakt, takže doufám, že se již brzy „naživo“ opět uvidíme.

Aktuality 6. 6. 2022 / 14:43

Hrdinové mezi námi

Nedá mi, abych nereagovala na nešťastnou událost, která se odehrála v tomto týdnu v Domově Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Aktuality 2. 6. 2022 / 20:06

Na pražské ZZS se nám osvědčila vytrvalost a orientace v legislativě

Na ZZS hlavního města Prahy pracuji 23 let. Nejdříve jako řidič tzv. převozové služby, po doplnění zdravotnického vzdělání na distančním studiu jako zdravotnický záchranář.

Aktuality 1. 6. 2022 / 20:37

Komplikovaný Olomoucký kraj

Možná vás titulek Komplikovaný Olomoucký kraj překvapil, ale s určitou dávkou smutku a rozhořčení musím konstatovat, že jsem se nespletl a opravdu je to tak.