Opavští odboráři uspořádali hyde park a vyrazili na demonstraci do Prahy

Diskusní setkání – hyde park – uspořádali ve čtvrtek 19. dubna 2012 v Opavě na Horním náměstí odboráři společně s občanskou iniciativou ProAlt. Přišla asi stovka lidí, kteří si vyslechli názory zástupců ProAltu na asociální reformy prosazované touto vládou.

O situaci a připravovaných změnách ve zdravotnictví, které budou pro lidi znamenat zhoršení dostupnosti zdravotní péče, informovala Libuše Moravcová ze Slezské nemocnice v Opavě. Její projev (viz níže jako soubor ke stažení) se setkal s velkým ohlasem.

Pak měli občané prostor na vyjádření svých názorů, co se týče reforem nynější vlády. Všichni reagovali stejně, pouze jeden manželský pár volal, že je s vládou. Ale když dostali prostor k otevřenému jednání a konfrontaci svých názorů s nesouhlasnými názory většiny, již se neobjevili. Organizátoři akce se domnívají, že šlo o provokatéry.

Lidé ve veřejné diskusi ztratili zábrany a otevřeně hovořili o tom, co je trápí. Většinou se jednalo o důchody, o dopady škrtů na mladé lidi a rodiny s dětmi. Mnozí využili příležitosti a na místě podepsali petici za odvolání vlády a předčasné volby.

A již přespříští den poté vstávali mnozí ještě za hluboké tmy, aby se vydali na sobotní demonstraci do vzdálené Prahy. V úctyhodném počtu, protože z Opavy vyrážely čtyři autobusy. Zdravotničtí odboráři při tom velmi oceňovali pomoc a spolupráci kolegů ze Silnic v Opavě, kteří například pomohli s výrobou hesel, včetně toho, že nakoupili nezbytný materiál.

Podobný obdiv si zaslouží i další kolegové z Moravskoslezského, Zlínského či Olomouckého kraje a jiných od Prahy vzdálených míst.

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj