Opavští odboráři uspořádali hyde park a vyrazili na demonstraci do Prahy

Diskusní setkání – hyde park – uspořádali ve čtvrtek 19. dubna 2012 v Opavě na Horním náměstí odboráři společně s občanskou iniciativou ProAlt. Přišla asi stovka lidí, kteří si vyslechli názory zástupců ProAltu na asociální reformy prosazované touto vládou.

O situaci a připravovaných změnách ve zdravotnictví, které budou pro lidi znamenat zhoršení dostupnosti zdravotní péče, informovala Libuše Moravcová ze Slezské nemocnice v Opavě. Její projev (viz níže jako soubor ke stažení) se setkal s velkým ohlasem.

Pak měli občané prostor na vyjádření svých názorů, co se týče reforem nynější vlády. Všichni reagovali stejně, pouze jeden manželský pár volal, že je s vládou. Ale když dostali prostor k otevřenému jednání a konfrontaci svých názorů s nesouhlasnými názory většiny, již se neobjevili. Organizátoři akce se domnívají, že šlo o provokatéry.

Lidé ve veřejné diskusi ztratili zábrany a otevřeně hovořili o tom, co je trápí. Většinou se jednalo o důchody, o dopady škrtů na mladé lidi a rodiny s dětmi. Mnozí využili příležitosti a na místě podepsali petici za odvolání vlády a předčasné volby.

A již přespříští den poté vstávali mnozí ještě za hluboké tmy, aby se vydali na sobotní demonstraci do vzdálené Prahy. V úctyhodném počtu, protože z Opavy vyrážely čtyři autobusy. Zdravotničtí odboráři při tom velmi oceňovali pomoc a spolupráci kolegů ze Silnic v Opavě, kteří například pomohli s výrobou hesel, včetně toho, že nakoupili nezbytný materiál.

Podobný obdiv si zaslouží i další kolegové z Moravskoslezského, Zlínského či Olomouckého kraje a jiných od Prahy vzdálených míst.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...