OS podporuje stanovisko ke zdravotní péči v pobytových zařízeních sociálních služeb

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR podporuje Společné stanovisko Asociace krajů ČR, Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a Profesního svazu zdravotnických pracovníků v sociálních službách (viz příloha ke stažení). Současně připomínáme, že nejvyšším cílem pobytových zařízení sociálních služeb musí být plné uspokojování potřeb jeho klientů, a to včetně zabezpečení poskytování zdravotní, potažmo ošetřovatelské péče.

Odbory nesouhlasily se zavedením systému úhrad jednotlivých výkonů, kdy se ze širokého spektra ošetřovatelské péče vyčlenila úhrada jednotlivých atomizovaných úkonů, o kterých se nyní vedou disputace, zda ještě jsou nebo již nejsou zdravotnickými a jestli je tedy z veřejného zdravotního pojištění hradit, například konkrétně podávání léků.

Konstatujeme, že v současné době zavedený systém úhrad neumožňuje zajištění poskytování kvalitní ošetřovatelské péče, odstraňuje ze sociální sféry odborné/zdravotnické pracovníky a nutí provádět nekvalifikované osoby činnosti, které mohou být pro klienty pobytových zařízení sociálních služeb  rizikové.

Rozsah poskytované zdravotní/ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb neobsahuje pouze úkony upravené předpisy o zdravotním pojištění, a proto odbory dlouhodobě prosazují změnu hrazení zdravotní/ošetřovatelské péče tak, aby potřebná zdravotní/ošetřovatelská péče byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění v plném rozsahu.

Aktuality 5. 12. 2022 / 12:28

Co vzkazují delegáti sjezdu ministrovi zdravotnictví? PODÍVEJTE SE!

Poprvé v historii odborového svazu se stalo, že se jeho sjezdu nezúčastnil ministr zdravotnictví!

Aktuality / 8:51

Odstupné při pracovním poměru na dobu určitou

Náleží odstupné zaměstnanci v pracovním poměru uzavřeném na dobu určitou?

Aktuality 30. 11. 2022 / 9:41

Závěrečná konference projektu Rozvoj systému sociálních služeb

Dne 28. listopadu 2022 se v Praze konala závěrečná konference projektu Rozvoj systému sociálních služeb.