OS podporuje stanovisko ke zdravotní péči v pobytových zařízeních sociálních služeb

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR podporuje Společné stanovisko Asociace krajů ČR, Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a Profesního svazu zdravotnických pracovníků v sociálních službách (viz příloha ke stažení). Současně připomínáme, že nejvyšším cílem pobytových zařízení sociálních služeb musí být plné uspokojování potřeb jeho klientů, a to včetně zabezpečení poskytování zdravotní, potažmo ošetřovatelské péče.

Odbory nesouhlasily se zavedením systému úhrad jednotlivých výkonů, kdy se ze širokého spektra ošetřovatelské péče vyčlenila úhrada jednotlivých atomizovaných úkonů, o kterých se nyní vedou disputace, zda ještě jsou nebo již nejsou zdravotnickými a jestli je tedy z veřejného zdravotního pojištění hradit, například konkrétně podávání léků.

Konstatujeme, že v současné době zavedený systém úhrad neumožňuje zajištění poskytování kvalitní ošetřovatelské péče, odstraňuje ze sociální sféry odborné/zdravotnické pracovníky a nutí provádět nekvalifikované osoby činnosti, které mohou být pro klienty pobytových zařízení sociálních služeb  rizikové.

Rozsah poskytované zdravotní/ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb neobsahuje pouze úkony upravené předpisy o zdravotním pojištění, a proto odbory dlouhodobě prosazují změnu hrazení zdravotní/ošetřovatelské péče tak, aby potřebná zdravotní/ošetřovatelská péče byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění v plném rozsahu.

Aktuality 7. 7. 2022 / 9:43

Hlaste ty úrazy. A všechny!

„Dobrý den, měla jsem před rokem pracovní úraz a zaměstnavatel mně nechce zaplatit odškodnění.“ Tato věta se bohužel poslední dobou množí.

Aktuality / 9:33

O odborech v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí

Chtěla bych touto cestou poděkovat zástupkyním odborové organizace OSZSP ČR Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí.

Aktuality 4. 7. 2022 / 15:23

Zvýšení částek životního minima a existenčního minima

V reakci na současnou situaci domácností bylo dne 30. 6. 2022 ve Sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády č. 204/2022 Sb., o zvýšení částek životního minima a existenčního minima.