OS veřejných služeb a správy s ministrem Jurečkou o platech

V pondělí 17. ledna se na Ministerstvu práce a sociálních věcí sešli představitelé odborových svazů zastupujících zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy a předseda ČMKOS Josef Středula s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. Obsahem jednání byla příprava státního rozpočtu na rok 2022 v návaznosti na zvýšení platů zaměstnanců veřejných služeb.

Odboráři na jednání znovu zopakovali zásadní důvody, proč trvají na zvýšení platů, a to ve stejném čase, jak bude přijat státní rozpočet. Ve zkratce připomněli, že část zaměstnanců už druhým rokem nemá ve svých peněženkách žádné navýšení a přitom rostou náklady na živobytí. Vysoké ceny energií, potravin a dalšího zboží dostávají mnoho pracovníků do neřešitelných situací. Navíc s růstem minimální mzdy, který odbory samozřejmě vítají, se další část zaměstnanců odměňovaná platem dostala do situace, kdy je jejich tarif nižší než minimální mzda. Kuchařkám, vrátným, údržbářům, uklízečkám mnoha dalším pracovníkům musí zaměstnavatel doplácet finanční částky do minimální mzdy.

Odboráři znovu připomněli, že pracovat se musí vyplatit. Není možné, aby lidé, kteří poctivě pracují, nebyli schopní ze své práce uživit rodiny. Ve velkých problémech dnes nejsou jen nízkopříjmoví zaměstnanci, ale také část zaměstnanců, kteří patří mezi tzv. střední třídu. Stává se, že si pro dávky chodí i úředníci z úřadu práce, kteří je vyplácejí.

Mantra, že státní úředníci jsou přeplacení a je jich mnoho, na jednání také vzala za své. Odboráři připomněli, že úředníci pouze plní zadání státu a jejich vzdělání je ve srovnání s ostatními profesemi vyšší, takže srovnání průměrných platů jako celku není vypovídající.

Předsedkyně Dagmar Žitníková situaci konkrétně přiblížila na příkladu zaměstnanců hygienické služby, kteří musejí splňovat náročné podmínky pro výkon práce, jsou pod služebním zákonem, nemohou si nikde přivydělat.

Jednání bylo konstruktivní a věcné. Ministr Jurečka si všechny argumenty odborů vyslechl a závěrem zdůraznil, že vláda rozhoduje jako celek.

Další kolo jednání by se mělo konat za účasti ministra financí Zbyňka Stanjury.

Aktuality 23. 9. 2022 / 13:13

Ivana Břeňková byla zvolena do čela volebního regionu EPSU

Novou předsedkyní volebního regionu pro střední Evropu a západní Balkán EPSU byla 20. září zvolena Ing. Ivana Břeňková, vedoucí právního a sociálního oddělení OS zdravotnictví a sociální péče ČR.

Aktuality / 12:13

Jihočeská krajská konference – 22. září 2022

Jihočeská krajská konference jednala ve čtvrtek 22. září.

Aktuality 22. 9. 2022 / 13:54

Datové schránky od 1. ledna 2023

Od 1. 1. 2023 musí mít všechny odborové organizace evidované v OSZSP ČR datovou schránku.