Poslanci zdravotního výboru jednali o univerzitních nemocnicích. Byli jsme u toho

Ve středu 7. června se v Poslanecké sněmovně sešel výbor pro zdravotnictví, aby projednal návrh zákona o univerzitních nemocnicích. Jednání výboru se zúčastnili také zástupci odborových organizací z fakultních nemocnic a vedení odborového svazu.

Jednání výboru bylo poměrně vzrušené. Návrh obhajovali zástupci Ministerstva zdravotnictví, ale na konkrétní dotazy a připomínky neodpověděli. Účastníci jednání tedy nezjistili, proč se má zákon připravit a kdo z něj bude mít prospěch. V rámci jednání výboru bylo umožněno, aby se svými stanovisky vystoupili zástupci veřejnosti – odborných a odborových organizací.

První vystupující byla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, která znovu zopakovala, proč odbory odmítají návrh zákona jako celek. Důvody jsou popsány v dopise odborových organizací a odborového svazu (viz níže). Závěrem vystoupení požádala, aby výbor doporučil Poslanecké sněmovně projednávání návrhu přerušit a vrátit návrh předkladateli k přepracování.

Dalším vystupujícím byl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Komora návrh k připomínkám vůbec nedostala. Její stanovisko je shodné s návrhem OS: návrh stáhnout.

Také předseda LOK-SČL Martin Engel vystoupil s odmítavým stanoviskem.

Za odborový svaz sdělil členům výboru informace z terénu Vít Přibylík. V jeho vystoupení zaznělo, že fakultní nemocnice jsou nemocnice „poslední možností“. Z důvodu rušení lůžek v regionálních nemocnicích se členové posádek záchranné služby stále častěji dostávají do neřešitelné situace – nemají komu předat pacienta. Pokud v terénu vše selže, stále nastupuje fakultní nemocnice. Tato zařízení jsou garancí zdravotní péče pod státem. Co se stane, pokud zde stát ztratí svůj vliv?

Za odbory přednesl svůj příspěvek také předseda základní organizace Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Lorenc, který se mimo jiné ptal, co bude s dluhy stávajících fakultních nemocnic a v čem se zlepší spolupráce fakult a univerzit. Zákon to deklaruje, ale konkrétní řešení v něm chybí.

Poslankyně Jana Hnyková navrhla výboru zákon vrátit a přepracovat.

Pokud máte zájem a čas, můžete si celé jednání výboru vyslechnout na odkazu http://psp.cz/sqw/hp.sqw?k=3206&ido=1128&td=22&cu=49

Foto Lubomír Francl

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...