Předsedkyně Žitníková jednala s prezidentem Zemanem o situaci ve zdravotnictví

Zdravotnictví bylo ve čtvrtek 18. července odpoledne hlavním tématem jednání prezidenta Miloše Zemana s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem a předsedkyní Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkovou. Jednání se zúčastnil také hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který je zároveň lékař a místopředseda Rady Asociace krajů ČR.

Dagmar Žitníková prezidenta Zemana informovala o kritické situaci ve zdravotnictví, především v nemocnicích a lázních, a předala mu objemnou složku písemných dokladů. Ty svědčí o tom, jak se odbory snažily opakovaně situaci řešit, kolik jednání na tripartitní úrovni, ale i s ministry a premiérem, na toto téma vedly, jak varovaly před zhoršováním situace a dopady na zaměstnance i pacienty, jaká řešení nabízely.

Hejtman Běhounek prezidentovi předal ekonomické podklady o hospodaření krajských nemocnic a rozsahu snížených úhrad za zdravotní péči.

Žitníková zdůraznila, že odborový svaz považuje za nezbytnou změnu úhradové vyhlášky a změnu lázeňského indikačního seznamu, aby došlo ke zvýšení objemu finančních prostředků pro nemocnice a lázně. Odborový svaz rovněž vznáší požadavek na mimořádné přerozdělení zůstatků na fondech zdravotních pojišťoven.

Hejtman Běhounek preferuje odkup pohledávek VZP státem.

Všichni se shodli na nezbytnosti zvýšení úhrad za státní pojištěnce. Sumu potřebnou ke zvládnutí současné finanční krize ve zdravotnictví shodně odhadli na pět miliard korun.

Prezident Zeman uvedl, že situaci vnímá jako velmi závažnou, a odboráře požádal, aby informace přednesli také novému ministrovi zdravotnictví Martinu Holcátovi. Po jednání s ministrem mají odboráři prezidenta informovat, na čem se domluvili.

Předsedkyně Žitníková jednání hodnotí jako velmi věcné a byla příjemně překvapena nejen prezidentovým zájmem o problematiku zdravotnictví, ale i jeho znalostmi o současném stavu a fungování resortu.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...