Premiér Nečas při jednání o platech ve zdravotnictví ignoroval fakta a zástupce odborů označil za loutky sociální demokracie

Další schůzka odborů s premiérem Petrem Nečasem ohledně plnění slibu ministra zdravotnictví Leoše Hegera zvýšit platy a mzdy ve zdravotnictví o 6,25 % se konala v úterý 15. května vpodvečer.

Jednání se za odbory zúčastnili předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, místopředsedkyně OS Ivana Břeňková a předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů Martin Engel. Vládní stranu zastupovali premiér Petr Nečas, ministr zdravotnictví Leoš Heger a jeho dva náměstci Petr Nosek a Ferdinand Polák. Na návrh odborů byli přizváni i zaměstnavatelé, které zastoupil místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala.

Průběh jednání byl pro odbory obrovským zklamáním. Premiér Nečas se jednoznačně postavil za stanovisko ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který navzdory předloženým materiálům zaměstnavatelů, ve kterých se uvádí, že nemocnice dostávají 98 % úhrad roku 2011, tvrdil, že nemocnice na navýšení platů a mezd mají a že peníze zadržují sociálně demokratičtí hejtmani.

Premiér označil odborové předáky za loutky v rukou sociální demokracie a za obušek, kterým sociální demokraté tlukou do vlády. Průběh jednání se zvrtnul v politickou a ideologickou přednášku premiéra vůči odborům. Odbory byly nepřímo vyzvány, aby za prosazení slibu ministra zvýšení platů a mezd o 6,25 % demonstrovaly před kraji a stávkovaly v nemocnicích.

Jakékoliv snahy o návrat k objektivním číslům byly naprosto nemožné. Na argumentaci odborů, že Poslaneckou sněmovnou chválené zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven plánují úhrady za zdravotní péči v nemocnicích v roce 2012 ve výši 98 % roku 2011, bylo sděleno, že se nemusí dodržovat.

Na dotaz, zda bude mít ministr a premiér k problému financování nemocnic stejný postoj i po krajských volbách až v některých krajích vyhraje volby jiná strana než sociální demokracie, premiér neodpověděl.

Závěr z jednání je za stranu vlády jednoznačný: Neplánuje se změna úhradové vyhlášky, ministr a premiér považují slib ministra zdravotnictví zvýšit platy a mzdy o 6,25 % za stranu vlády za naplněný.

Na závěr premiér zopakoval, že je připraven s odbory nadále jednat.

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj