Přeřazování všeobecných sester do pozic zdravotnických asistentů je protiprávní!

Poslední dobou se stále více množí případy protiprávního přeřazování všeobecných sester do pozic zdravotnických asistentů.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR se touto problematikou opakovaně zabýval a informoval své organizace o tom, že zařazování všeobecné sestry do pozice zdravotnického asistenta je v rozporu se zákonem č. 96/2004 Sb. a jedná se o protiprávní krok. Podle § 29 zákona nelze všeobecnou sestru zaměstnat jako zdravotnického asistenta, všeobecná sestra nemá odbornou způsobilost k výkonu povolání zdravotnického asistenta.

Odborový svaz již dvakrát požádal o stanovisko k přeřazování Ministerstvo zdravotnictví. V dopise, který byl rozeslán odborovým organizacím, uvádíme citace z jeho vyjádření – viz níže jako soubor ke stažení.

Dalším závažným problémem, se kterým se poslední dobou odborový svaz setkává, je, že někteří zaměstnavatelé přestali vyplácet všeobecným sestrám a porodním asistentkám tzv. stabilizační příplatek. Zaměstnavatelé argumentují tím, že zdravotní pojišťovny přestaly nemocnicím poskytovat na vyplácení stabilizačního příspěvku finance. Ani tato tvrzení nejsou relevantní. Níže jako soubor ke stažení najdete vyjádření ředitele největší zdravotní pojišťovny – Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR MUDr. Pavla Horáka. Stejným způsobem jako VZP postupují i další zdravotní pojišťovny.

V případě, že zaměstnavatel přeřazuje všeobecné sestry, nebo jim odebral stabilizační příplatky, je odborový svaz připraven to řešit. Odborové organizace a jejich členové se mohou obrátit na svazové právníky, kteří s nimi dohodnou další postup.

Aktuality 7. 7. 2022 / 9:43

Hlaste ty úrazy. A všechny!

„Dobrý den, měla jsem před rokem pracovní úraz a zaměstnavatel mně nechce zaplatit odškodnění.“ Tato věta se bohužel poslední dobou množí.

Aktuality / 9:33

O odborech v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí

Chtěla bych touto cestou poděkovat zástupkyním odborové organizace OSZSP ČR Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí.

Aktuality 4. 7. 2022 / 15:23

Zvýšení částek životního minima a existenčního minima

V reakci na současnou situaci domácností bylo dne 30. 6. 2022 ve Sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády č. 204/2022 Sb., o zvýšení částek životního minima a existenčního minima.