Prezident Zeman jednal s předsedy odborových svazů

Prezident republiky Miloš Zeman se ve čtvrtek 21. srpna setkal s vedením Českomoravské konfederace odborových svazů a se zástupci odborových svazů sdružených v ČMKOS. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR zastupovala předsedkyně Dagmar Žitníková.

Na programu jednání byly závažné problémy, které chtějí odbory řešit a na jejichž důležitost upozornil předseda ČMKOS Josef Středula pana prezidenta. Šlo například o návrh státního rozpočtu na příští rok, dopady mezinárodních sankcí na české hospodářství a zaměstnance, současnou podobu služebního zákona a postup České národní banky při devalvaci koruny.

V mnoha věcech se odboráři názorově s prezidentem shodli.

Předsedkyně Žitníková prezidenta upozornila na problémy ve zdravotnictví a sociálních službách. Znovu připomněla dluhy nemocnic a s nimi související tristní personální situaci. Současně zdůraznila, že obdobné problémy s nedostatkem a přetěžováním personálu odborový svaz řeší i v sociálních službách.

Prezident Zeman sdělil, že měl jednání s ministrem zdravotnictví a že se shodli na třech okruzích problémů, které by měly vést ke zlepšení situace a které je potřeba urgentně řešit. Jako první vidí pan prezident zastavení živelného nákupu nových přístrojů do nemocnic, tedy vytvoření přístrojové komise. Za druhé by se mělo rychle řešit, aby už konečně dostaly všechny nemocnice stejné úhrady za poskytovanou péči. Třetím opatřením by mělo být zavedení používání generik.

Předsedkyně Žitníková zdůraznila, že všechna uvedená řešení podporují i odbory, a sdělila, že přístrojová komise již činnost zahájila a svaz v ní má svého zástupce (člen výkonné rady odborového svazu Mgr. Lubomír Francl). Dluhy nemocnic a sjednocení úhrad jsou však problém ekonomický, který nelze vyřešit bez financí.

Další otázky už kvůli z nedostatku času nebylo možné probírat, protože novináři již čekali na výstupy z jednání.

Předsedkyně OS tedy podrobněji seznámí s problémy ve zdravotnictví a v sociální péči pana prezidenta písemně.

Tisková konference se věnovala jen některým bodům jednání, o zdravotnictví a sociální péči se na ní nemluvilo.

Záznam z tiskové konference, která po jednání následovala, viz na: https://www.youtube.com/watch?v=JDNjsJPWg0U&feature=youtu.be

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...