Přišel, mile překvapil a chce zase přijít

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přijal pozvání na lednové jednání výkonné rady a dozorčí rady OS a vzal s sebou i svůj tým. Nutno připomenout, že listopadový sjezd odborového svazu byl v historii první, jehož se nezúčastnil ministr zdravotnictví. Ani slíbenou zdravici neposlal. Slíbeného náměstka poslal – Josef Pavlovic přišel se značným zpožděním, chvíli poseděl a zase tiše zmizel, přestože se počítalo s jeho vystoupením.

Navíc tato vláda někdy vidí odbory poněkud zvláštní optikou – my jsme ti demokraté, vy jste ti levičáci (tedy asi nedemokraté).

A také je třeba připomenout, že s ministry zdravotnictví ze stran současné vládní koalice, ať už šlo o ODS nebo TOP 09, se nikdy nepodařilo najít společnou řeč. Přesněji řečeno, oni o žádnou společnou řeč nikdy nestáli, nestáli ani o sociální dialog, chtěli jen za každou cenu prosadit svoji ideologii. Masivní protesty zorganizované odbory mnohému zabránily. Nechci ani domýšlet, jak by to asi vypadalo při covidu, kdyby se bývalo povedlo zrušit nemocnice v regionech podle tehdejšího plánu.

Přiznávám, že ministr Válek mě mile překvapil svojí znalostí konkrétních problémů v nemocnicích. Naopak mě vůbec nepřekvapil svým přístupem k platům a zvyšování platových tarifů, i když si nejsem jistá, jestli mu bylo úplně jasné, o čem je řeč, nebo jestli jen opakoval pravicovou mantru o nepřijatelnosti přidávat plošně a nutnosti lépe odměnit ty nejlepší.

Celková názorová shoda se logicky nenašla, ovšem celkově příjemná a vlídná atmosféra opravdu panovala.

Poté, co musel ministr Válek po hodině a půl odejít, ještě diskuse pokračovala další hodinu.

Náměstek Pavlovic mě také mile překvapil, jak dobře byl zorientovaný nejen v problematice, jejíž projednávání mohl očekávat, ale i v záležitostech, jejichž projednávání nebylo pravděpodobné. A překvapivá byla i jeho ochota účastnit se odborovým svazem navržených jednání o problémech hygienické služby a o dalších tématech.

Vrchní ředitelka Rögnerová mě naopak nepřekvapila vůbec. Její vliv na přístup ministerstva k odměňování zaměstnanců je dlouhodobý a značný, stejně jako její negativní vztah ke zvyšování platových tarifů, k platovým tarifům celkově, o jejich rozšíření do nemocnic obchodních společností ani nemluvě. Takže se nejdřív snažila vysvětlit, že právě tarify brání lepšímu odměňování ve zdravotnictví. Samozřejmě s tím neuspěla, ovšem dosáhla rychlého zhoustnutí atmosféry. A bylo po pohodě. Dokonce si posteskla, že zatímco na ministra byli účastníci diskuse hodní, do ní se ostře pustili. Ještě se z nepříjemné situace snažila dostat argumentací, že s tarify nemá Ministerstvo zdravotnictví nic společného, že je připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí (a o stanovisko Ministerstva zdravotnictví se při tom jistě vůbec, ale opravdu vůbec nezajímá). Na závěr se ještě diskutujícím snažila namluvit, že ona je jen úředník, že na rozhodování nemá žádný vliv a dělá jen to, o čem rozhodnou politici.

Ministr Válek při svém odchodu diskusi ocenil a řekl, že by v ní rád pokračoval a že si na ni příště udělá daleko víc času. Nejsem naivní, abych si myslela, že když se kolegům podaří ministrovi něco vysvětlit, on jim dá za pravdu a poběží to prosadit ve vládě. Tahle vláda totiž preferuje nad jakýmikoliv argumenty svoji ideologii, a to si nenechá ničím nabourat. Na druhou stranu podaří-li se pořádat takovéto schůzky pravidelně a povedou-li alespoň k nějakému posunu v sociálním dialogu a ke zlepšení situace zaměstnanců zdravotnictví, bude to skvělé.

Aktuality 16. 3. 2023 / 8:53

Základní instinkt

Základním instinktem je přežít. Proto si dovolím tvrdit, že v letošním roce došlo na půdě odborového svazu k zásadnímu milníku.

Aktuality 24. 2. 2023 / 16:28

Bitvu o jihomoravské zdravotnictví jsme vyhráli, ale…

Chtěl bych se zamyslet nad směřováním zdravotnictví v Jihomoravském kraji.

Aktuality 16. 1. 2023 / 17:22

Snad dojde ke stabilizaci sociálního dialogu

Situace je těžká. Ceny energií jsou stále velice vysoké, stoupá cena potravin a bydlení a dá se očekávat, že během roku to lepší nebude.