Problém muskuloskeletálních poruch v sociálních službách

Ve středu 22. září 2021 se konalo společné on-line jednání evropských zástupců odborů a zaměstnavatelů ze sociálních služeb k problému muskuloskeletálních poruch. Muskuloskeletální poruchy (MSD), souvisí s prací a postihují záda, krk, ramena, horní i dolní končetiny, patří mezi ně poškození nebo onemocnění kloubů a dalších tkání.

Jedná se o zdravotní problémy, které vyžadují nepřítomnost v práci a léčbu. V sociálních službách jsou každodenním průvodcem, který ztěžuje zaměstnancům práci. Příčiny, které vedou k MSD, je nutné vyhledávat, posoudit a zvládat. Bez spolupráce odborů a zaměstnavatelů to nejde a nepůjde.

On-line seminář si dal za cíl nejen zvýšit povědomí o MSD v sektoru sociálních služeb, ale hledat konkrétní opatření a postupy k odstranění vlivů MSD. Riziko nárůstu MSD v sociálních službách je především v demografických změnách. Stárnoucí populace znamená, že dlouhodobou péči potřebuje více lidí, to způsobuje problémy s personálním obsazením a pečovatelé poskytují péči sami. Nárůst počtu obézních klientů znamená, že je pro pečovatele těžší klientům pomáhat s pohybem, hygienou a dalšími aktivitami. Ještě složitější je situace při poskytování péče v domácím prostředí, které není ve většině případů pro bezpečnost pečovatelů vůbec vybavené.

Prioritami pro řešení je uvědomění si problému a zvýšení informovanosti o konkrétních rizicích pro pracovníky v sociální péči. Musí se provádět pravidelná hodnocení rizik, zaměřit se na prevenci a včasnou intervenci. Prevenci MSD je nutno vnímat jako investici, ne náklady.

Sociální partneři, odbory i zaměstnavatelé ze sociálních služeb států evropské unie se dohodli na nutném zajištění bezpečného pracoviště zaměstnanců sociálních služeb. Musí se navýšit počet zaměstnanců, snížit věk pro odchod do důchodu, řešit prevence, je třeba předávat si informace a příklady dobré praxe.

Aktuality 7. 12. 2022 / 12:23

Rok 2023 bude rokem dovedností zaměstnanců

Evropský sociální dialog mezi odbory a zaměstnavateli z nemocnic se konal dne 15. listopadu 2022 v Bruselu.

Aktuality 17. 10. 2022 / 21:35

Sociální dialog v rámci zeleného přechodu EU

V úterý 11. října 2022 se v pražském hotelu Diplomat konala mimořádná schůze Evropského hospodářského a sociálního výboru.

Aktuality 7. 6. 2022 / 13:30

Zástupci evropských nemocnic a odborů o udržení zaměstnanců

Evropský sektorový sociální dialog zástupců nemocnic se konal 31. května 2022 v Bruselu.