Prohlášení odborového svazu k propouštění v hygienické službě

Odbory dlouhá léta bojují proti nesmyslným, nekoncepčním a veřejné zdraví ohrožujícím návrhům různých vládních garnitur. Negativní a destruktivní kroky se v oblasti hygienické služby vždy projevují až ex post. Dlouholeté personální podhodnocení hygienických stanic se plně projevilo v době pandemie COVID-19. Minulá vláda proto rozhodla o posílení hygienické služby a zvýšení počtu odborných pracovníků. A nyní se tito pracovníci mají opět propouštět! Důvod je zřejmý, v rozpočtu Ministerstva zdravotnictví jsou snížené finanční prostředky na systemizovaná místa zaměstnanců o 134.

Pokud nebude v oblasti hygienické služby posílen státní rozpočet, tak se nebudou snižovat jen „jiní zaměstnanci“, jak tvrdí ministerstvo, ale budou se propouštět také odborní pracovníci, a to již nyní potvrzují odborové organizace z jednotlivých hygienických stanic.

Po zkušenostech z pandemie jsme věřili tomu, že klíčová role hygienické služby v oblasti ochrany veřejného zdraví již nebude nikdy zpochybňována. Nemáme tu jen pandemii nemoci COVID-19. Hygienická služba plní v oblasti ochrany veřejného zdraví mnoho dalších úkolů. Kontroluje životní prostředí, kvalitu potravin, zasahuje v případě šíření infekčních nemocí.

Připomínáme, že v poslední době se stále častěji setkáváme s novými infekčními chorobami a vracejí se také některé původní. Stačí připomenout epidemii spalniček, černého kašle, růst výskytu tuberkulózy a mnohé další.

Hygienici se všemi silami snažili a snaží vše zvládat, za to jim děkujeme. Pro ochranu veřejného zdraví je však zásadní vytvořit takové prostředí, aby hygienici mohli nyní i v budoucnu pracovat ve prospěch nás všech.

Vyzýváme vládu a Ministerstvo zdravotnictví, aby místo snižování počtu odborníků hygienickou službu stabilizovaly a posílily její rozpočet.

Praha 4. 11. 2022

Aktuality 29. 11. 2022 / 11:49

Sociální dialog o aktuálních problémech hygienické služby

Sociální dialog o aktuálních problémech hygienické služby se uskutečnil 28. listopadu 2022.

Aktuality 9. 9. 2022 / 20:01

Se zástupci MZ o financování a změně zákona

Dne 30. srpna se konalo jednání sekce pracovníků hygienické služby se zástupci Ministerstva zdravotnictví k aktuálním otázkám finančního a personálního zabezpečení ...

Aktuality 17. 8. 2022 / 18:56

Sekce pracovníků hygienické služby – plnění programu OS

Zpráva sekce pracovníků hygienické služby o plnění programu OS od VIII. sjezdu odborového svazu do 30. června 2022.