Prosadili jsme změnu úhradové vyhlášky. Tak úspěšné kolektivní vyjednávání!

Vyjednávání o úhradové vyhlášce skončilo, vyšla ve Sbírce. Vyjednávání o platech skončilo, zrušení základní tabulky a navýšení tarifů o 1500 Kč schválila vláda. Před námi je ovšem kolektivní vyjednávání, a to hlavně o mzdách. O kolik si můžete říct?

Díky obrovskému tlaku Krizového štábu 9 proti kolapsu zdravotnictví ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel úhradovou vyhlášku (a to mnozí Krizovému štábu tvrdili, že s úhradovou vyhláškou se už vůbec nic nedá dělat, že je třeba se s ní smířit!!!) a všem segmentům přidal finance na navýšení platů a mezd o 1500 Kč. Každé zdravotnické zařízení je na tom jinak, ale jistých je 1500 Kč „na hlavu“, to dnes nepopírá nikdo.

Platy a mzdy jsou ovšem o vyjednávání. A zdravotnická zařízení samozřejmě dostanou z úhradové vyhlášky další finance. Je to jako doma. Vše je o prioritách. Jsou nemocnice, které upřednostňují své zaměstnance, jsou nemocnice, které zrekonstruují kuchyň, koupí další přístroj. Zdroje příští rok jsou. Co je tedy reálné?

Návrh státního rozpočtu na rok 2020 je postaven na příjmu z mezd, které se mají navýšit v průměru o 7 %. Předpoklad navýšení mezd o 7 % potvrdili na celostátní úrovni zaměstnavatelé a Hospodářská komora.

Reálná jednání budou samozřejmě probíhat podle ekonomických situací vašich zařízení. Je to o dohodě, která má být vůči zaměstnancům „fér“. S vyjednáváním jsme samozřejmě připraveni, stejně jako ostatně každoročně, pomoci. K dispozici Vám jsou regionální manažeři, právní a sociální oddělení odborového svazu a samozřejmě také jeho vedení. Hodně štěstí při kolektivním vyjednávání!

Aktuality 10. 9. 2022 / 18:29

Ohlédnutí za horkými prázdninovými týdny a dny

Ráda bych se ohlédla nejen za horkými letními dny, ale také připomněla, co jsme v tyto týdny a dny prožili na našem odborovém svazu.

Aktuality 9. 9. 2022 / 19:40

Kybernetická bezpečnost a zdravotníci

Taky si někdy připadáte u počítače jako lama? Přes intenzivní snahu se posouvat, mám tento pocit stále docela často.

Aktuality 16. 8. 2022 / 10:01

Malé letní rozjímání

Po delším čase na mě vyšlo napsání úvodníku do našeho odborového Bulletinu. A je to tady, najednou mám v hlavě prázdno a nevím, na jaké téma se zaměřit.