Prosadili jsme změnu úhradové vyhlášky. Tak úspěšné kolektivní vyjednávání!

Vyjednávání o úhradové vyhlášce skončilo, vyšla ve Sbírce. Vyjednávání o platech skončilo, zrušení základní tabulky a navýšení tarifů o 1500 Kč schválila vláda. Před námi je ovšem kolektivní vyjednávání, a to hlavně o mzdách. O kolik si můžete říct?

Díky obrovskému tlaku Krizového štábu 9 proti kolapsu zdravotnictví ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel úhradovou vyhlášku (a to mnozí Krizovému štábu tvrdili, že s úhradovou vyhláškou se už vůbec nic nedá dělat, že je třeba se s ní smířit!!!) a všem segmentům přidal finance na navýšení platů a mezd o 1500 Kč. Každé zdravotnické zařízení je na tom jinak, ale jistých je 1500 Kč „na hlavu“, to dnes nepopírá nikdo.

Platy a mzdy jsou ovšem o vyjednávání. A zdravotnická zařízení samozřejmě dostanou z úhradové vyhlášky další finance. Je to jako doma. Vše je o prioritách. Jsou nemocnice, které upřednostňují své zaměstnance, jsou nemocnice, které zrekonstruují kuchyň, koupí další přístroj. Zdroje příští rok jsou. Co je tedy reálné?

Návrh státního rozpočtu na rok 2020 je postaven na příjmu z mezd, které se mají navýšit v průměru o 7 %. Předpoklad navýšení mezd o 7 % potvrdili na celostátní úrovni zaměstnavatelé a Hospodářská komora.

Reálná jednání budou samozřejmě probíhat podle ekonomických situací vašich zařízení. Je to o dohodě, která má být vůči zaměstnancům „fér“. S vyjednáváním jsme samozřejmě připraveni, stejně jako ostatně každoročně, pomoci. K dispozici Vám jsou regionální manažeři, právní a sociální oddělení odborového svazu a samozřejmě také jeho vedení. Hodně štěstí při kolektivním vyjednávání!

Aktuality 19. 1. 2023 / 17:22

Snad dojde ke stabilizaci sociálního dialogu

Situace je těžká. Ceny energií jsou stále velice vysoké, stoupá cena potravin a bydlení a dá se očekávat, že během roku to lepší nebude.

Aktuality 18. 1. 2023 / 18:15

Přišel, mile překvapil a chce zase přijít

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přijal pozvání na lednové jednání výkonné rady a dozorčí rady OS a vzal s sebou i svůj tým.

Aktuality 11. 1. 2023 / 13:26

Restart odborové organizace v Krajské nemocnici Liberec, a. s.

Na konci roku 2019 byl zvolen nový výbor ZO v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Převzali jsme velmi nízkou členskou základnu a zjistili jsme, že většina zaměstnanců nemá informace o odborovém svazu.