Rok 2008 – protesty proti záměrům ministra Julínka

Rok 2008

V roce 2008 byl premiérem Mirek Topolánek (ODS).

Ministrem zdravotnictví byl Tomáš Julínek (ODS).

Ministrem práce a sociálních věcí byl Petr Nečas (ODS).

Rok 2008 začal přípravou na dvouhodinovou výstražnou stávkou na protest proti záměrům ministra zdravotnictví Tomáše Julínka prodloužit pracovní dobu zdravotníků o osm hodin a plošně ve zdravotnictví zrušit platové tarify a místo nich zavést smluvní mzdy. Julínek chtěl svůj záměr prosadit jako senátor a obejít tak sociální dialog. Stávka se měla uskutečnit 5. března.

Odborový svaz oproti tomu dál usiloval o přijetí novely, která by sjednotila odměňování ve zdravotnictví pod systém platů.

Začátkem února byla stávková pohotovost odvolána a připravovaná stávka zrušena, protože Tomáš Julínek souhlasil s novelou zákoníku práce ve znění komplexního pozměňovacího návrhu, který vnikl ve spolupráci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Unie zaměstnavatelských svazů ČR.

Pod titulkem Zdravotnictví se nesmí stát kšeftováním se zdravím – Zabraňte velké zdravotnické loupeži vydaly 7. února společné prohlášení ČMKOS, OSZSP ČR, LOK-SČL a Profesní odborová unie zdravotnických pracovníků Čech, Moravy a Slezska. Cílem bylo zabránit věcnému záměru zdravotních zákonů, které by postupně vedly k privatizaci celého zdravotnictví, včetně zdravotních pojišťoven.

Od 3. března byl odborový svaz znovu ve stávkové pohotovosti, kterou vyhlásila ČMKOS proti záměrům vlády ve zdravotnictví a v důchodové reformě.

Z tohoto důvodu se také 12. března konal protest odborářů z ČMKOS před Poslaneckou sněmovnou.

S cílem poradit se o společném postupu proti záměru ministra Julínka převést fakultní nemocnice a další přímo řízené organizace na akciové společnosti se v Praze 27. března sešlo více než padesát zástupců odborových organizací. Vyzvali vládu a ministra zdravotnictví, aby okamžitě zastavili přípravu další privatizace zdravotnictví a převod nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti.

Vzhledem k závažnosti situace ve zdravotnictví a na protest proti předloženým návrhům ministra Julínka vyhlásila výkonná rada OS dne 15. května na 24. června jednodenní stávku.

Julínkovy návrhy byly rovněž důvodem demonstrace, která se uskutečnila ve středu 21. května před Úřadem vlády.

Do stávky 24. června se různou formou zapojilo na třicet tisíc zaměstnanců zdravotnictví a sociálních služeb a dalších 40 tisíc lidí ji podpořilo.

Ve středu 10. září se v Havlíčkově Brodu na společném jednání sešli zástupci krajských rad a členové výkonné a dozorčí rady OS.

Proti záměrům ministra zdravotnictví Tomáše Julínka vystupoval odborový svaz na všech úrovních jednání po celý rok 2008.

Zaměstnancům brněnské Úrazové nemocnice se pod vedením dvou odborářek – Valji Skřejpkové a MUDr. Lenky Doležalové – podařilo tuto nemocnici zachránit, přestože se ji Ministerstvo zdravotnictví snažilo téměř dva roky zrušit. Poslanecká sněmovna nakonec schválila její převod na město Brno.

V krajských volbách, které se uskutečnily 17. a 18. října, ve všech krajích zvítězila ČSSD. Odborový svaz se proto 20. listopadu obrátil na hejtmany a rady zastupitelstva s žádostí o setkání, na nichž chtěl projednat osud nemocnic a léčeben ve vlastnictví kraje, budoucnost zdravotnické záchranné služby, zachování sociálních služeb jako příspěvkových organizací, podporu pro zdravotní ústavy a hygienickou službu a navázání sociálního dialogu.

Fotografie jsou z demonstrace před Úřadem vlády dne 21. května 2008 a stávky dne 24. června 2008.

Aktuality 10. 9. 2022 / 20:53

Rok 2016 – naléhavé požadavky na řešení nedostatku personálu

Do roku 2016 vstoupil odborový svaz s požadavkem na řešení kritického nedostatku zdravotníků v nemocnicích.

Aktuality 9. 9. 2022 / 20:36

Rok 2015 – tlak na lepší odměňování i financování

Vláda byla po celý rok 2015 stabilní, v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Aktuality 16. 8. 2022 / 18:00

Rok 2014 – obnovení sociálního dialogu a VII. sjezd OS

Rok 2014 V čele vlády stál do 29. ledna nestraník Jiří Rusnok, vystřídal ho Bohuslav Sobotka (ČSSD) Ministrem zdravotnictví byl do ...