Rok 2009 – stávkové pohotovosti a demonstrace

Rok 2009

Do 8. května byl premiérem Mirek Topolánek (ODS), vystřídal ho Jan Fischer a úřednická vláda.

Ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) 23. ledna vystřídala Daniela Filipiová, 8. května do funkce nastoupila Dana Jurásková.

Ministrem práce a sociálních věcí byl Petr Nečas (ODS), od 8. května Petr Šimerka.

Stávková pohotovost OS

Rok 2009 začal intenzivním jednáním o platech. Výkonná rada OS na svém jednání 16. ledna schválila Petici za odstranění nerovnosti v odměňování zaměstnanců ve zdravotnictví a sociálních službách. Důvodem bylo, že odměna za práci neodpovídá náročnosti práce, ale je různá podle toho, v jaké organizaci je poskytována. V obchodních společnostech zaměstnanci berou až o 4000 Kč měsíčně méně, než za stejnou práci dostávají zaměstnanci příspěvkových organizací.

Výkonná rada OS 16. ledna 2009 vyhlásila stávkovou pohotovost. Příčinou byly chybějící peníze pro pobytová zařízení sociálních služeb, což ve svých důsledcích ohrožovalo zaměstnance i klienty i samotnou existenci pobytových sociálních služeb. Scházely nejméně 2,5 miliardy Kč.

Celostátní konference OS

Ve dnech 12. a 13. února se v Hradci Králové konala celostátní konference odborového svazu. Jako hosté na ní vystoupili místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová, předseda poslaneckého výboru pro sociální věci Zdeněk Škromach, prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Pavel Dušek a předseda ČMKOS Milan Štěch. Delegáti celostátní konference se vyslovili proti další liberalizaci zákoníku práce, proti nedostatku peněz ve zdravotnictví a sociálních službách, proti nerovnosti v odměňování podle právní formy zařízení, proti návrhům zákonů, které by ve svém důsledku vedly k narušení solidarity ve zdravotnictví, a proti dalším legislativním návrhům, které by poškodily zaměstnance.

Demonstrace proti zneužívání krize

V sobotu 16. května se v Praze na Hradčanském náměstí sešlo na 30 tisíc odborářů z 11 evropských zemí na demonstraci proti zneužívání krize. V přijaté výzvě prezidentovi ČR, poslancům, senátorům a všem budoucím vládám účastníci demonstrace vyjádřili důrazný protest proti zneužívání krize ke změnám v zákoníku práce, proti tomu, aby důsledky krize nejvíce dopadly na zaměstnance, přestože ti ji nezavinili, proti hazardování s důchodovým systémem.

Na konci dubna se v Brně konala konference o stavu a budoucnosti sociálních služeb, na níž kolegyně z britského odborového svazu UNISON na konkrétních příkladech z jejich praxe varovaly před překotnou privatizací těchto služeb.

Odborový svaz se intenzivně věnoval problematice nedostatku zdravotních sester, požadoval zlepšení jejich odměňování a změny ve vzdělávání.

Ve snaze přiblížit zaměstnancům činnost odborového svazu uspořádal OS na jaře v několika organizacích Dny otevřených dveří.

V létě uspořádal odborový svaz sbírku pro členy OS, kteří byli postiženi povodněmi a záplavami.

Odborový svaz pokračoval v organizování seminářů na téma Násilí na pracovišti.

Další stávkové pohotovosti a demonstrace

Výkonná rada OS na svém jednání 11. srpna zrušila stávkovou pohotovost kvůli chybějícím financím pro sociální služby. I na základě opakovaných intervencí odborového svazu totiž vláda pro sociální služby uvolnila další dvě miliardy Kč. Výkonná rada zároveň konstatovala, že situace v sociálních službách je nadále kritická.

Ve dnech 17. až 25. srpna byla v Královéhradeckém kraji vyhlášena stávková pohotovost zdravotních sester, protože jejich mzdy byly nejnižší v republice. Ukončila ji dohoda OS a představitelů kraje o zvýšení těchto mezd.

13. října odborový svaz vyhlásil stávkovou pohotovost kvůli kritické situaci v sociálních službách. Důvodem bylo snížení dotací, nejasné rozdělování dotací a ignorování sociálních partnerů při řešení problémů sociálních služeb.

Odborové svazy veřejných služeb a veřejné správy vystoupily proti navrhovanému snížení platů zaměstnanců veřejných služeb a správy o 4 %.

Proti navrženému 4% snížení platů se ve středu 9. prosince konala v Praze demonstrace, která začala na Malé Straně před Poslaneckou sněmovnou a skončila před Rudolfinem na náměstí Jana Palacha.

Fotografie jsou z demonstrace 16. května 2009.

Aktuality 10. 9. 2022 / 20:53

Rok 2016 – naléhavé požadavky na řešení nedostatku personálu

Do roku 2016 vstoupil odborový svaz s požadavkem na řešení kritického nedostatku zdravotníků v nemocnicích.

Aktuality 9. 9. 2022 / 20:36

Rok 2015 – tlak na lepší odměňování i financování

Vláda byla po celý rok 2015 stabilní, v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Aktuality 16. 8. 2022 / 18:00

Rok 2014 – obnovení sociálního dialogu a VII. sjezd OS

Rok 2014 V čele vlády stál do 29. ledna nestraník Jiří Rusnok, vystřídal ho Bohuslav Sobotka (ČSSD) Ministrem zdravotnictví byl do ...