Rychlá a vynikající práce jihomoravských odborářů zabránila transformaci nemocnic

Jsou odbory akceschopné, nebo jsme ti, kteří ustrnuli v čase? V mnoha případech dostáváme různé nálepky a okolo naší činnosti se rojí polopravdy, mýty a často i nesmysly. Ve skutečnosti naši odboráři svými činy opakovaně prokázali, že dobře víme, co chceme, nebo co nechceme. Poslední významnou akcí, kterou jsme společně zvládli, byl nikým nečekaný záměr Jihomoravského kraje transformovat jeho nemocnice z příspěvkových organizací na obchodní společnosti.

Ze dne na den se museli předsedové odborových organizací z nemocnic Znojmo, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Kyjov, Ivančice, Letovice, Tišnov a Hustopeče zmobilizovat a řešit případně nevratné rozhodnutí Rady Jihomoravského kraje. Kolegové spolu s členy naší krajské rady prokázali, že jsou lidé na svém místě.

• Poté, co jsme obdrželi materiál k transformaci, uskutečnilo se on-line jednání všech zástupců z nemocnic a členů krajské rady Jihomoravského kraje.
  • Další den členka krajské rady Hana Kudličková odmítla záměr transformace na jednání Komise sociálně-zdravotní Rady Jihomoravského kraje, kam dochází jako host.
  • Následně jsme se v průběhu několika málo hodin domluvili na Petici proti záměru Jihomoravského kraje transformovat nemocnice zřizované Jihomoravským krajem do jedné akciové společnosti s nemocnicemi Znojmo, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Kyjov, Ivančice, Letovice, Tišnov a Hustopeče jako odštěpnými závody.
  • Odborový svaz a předsedové odborových organizací napsali nesouhlasné stanovisko k transformaci všem zastupitelům.
  • Velmi rychle jsme svolali společné jednání k návrhu na další postup, a to za účasti LOK-SČL.
  • Na toto jednání navázala společná tisková konference.
  • Další den následovalo jednání s hejtmanem Jihomoravského kraje a radními.
  • Nesouhlasné stanovisko za odbory zaznělo také na jednání zdravotní komise tripartity, kde vystoupil člen krajské rady Jiří Škárek.
  • Člen výkonné rady OS a předseda krajské rady Tomáš Havlásek poskytl rozhovor médiím.
  • Předsedové odborových organizací oslovili starosty a pečlivě vysvětlovali, v čem odbory vidí nebezpečí změny.
  • Obrovská vlna solidarity se zvedla také v dalších odborových svazech a odborových organizacích. Petici podpořili nejen odboráři z našeho svazu, ale i ostatní v rámci ČMKOS.

Každý přispěl k celkovému výsledku, jímž je stažení bodu o transformaci nemocnic z jednání Zastupitelstva Jihomoravského kraje. S kolegy jsme vyhráli bitvu. O budoucí podobě krajského zdravotnictví ovšem rozhodnuto není. Před námi je další vysvětlování a další práce. Myslím, že při této příležitosti je nutné zopakovat, že odborářům záleží jak na budoucnosti zaměstnanců, tak pacientů. A jen společně jsme úspěšní. Moc vám všem děkuji.

Aktuality 2. 2. 2023 / 8:41

Rok 2022 na pražské ZZS: vytrvalost a přesvědčení o dobré věci

Odborová organizace ZO OSZSP ČR Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy má nyní 235 členů, tedy více než polovinu zaměstnanců ve výjezdových skupinách a operačním středisku.

Aktuality 11. 1. 2023 / 9:55

Restart odborové organizace v Krajské nemocnici Liberec, a. s.

Na konci roku 2019 byl zvolen nový výbor ZO v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Převzali jsme velmi nízkou členskou základnu a zjistili jsme, že většina zaměstnanců nemá informace o odborovém svazu.

Aktuality 21. 12. 2022 / 18:03

Příjemné bilancování na schůzi odborářů v Domově Ždírec

Neřešíme jen problémy, ale někdy se sejdeme s našimi odboráři i na příjemné společné akci. Taková byla také členská schůze 8. prosince 2022 v Domově ve Ždírci.