S ministrem Ludvíkem o diskriminaci v odměňování a příplatcích za směnnost

Ve středu 4. ledna se na Ministerstvu zdravotnictví sešly předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem. Jednání bylo poměrně krátké a rychlé, ministr byl časově limitován, z jednání odcházel do Senátu na projednávání protikuřáckého zákona.

Předmětem výměny názorů byl především pozměňovací návrh poslance Jaroslava Zavadila k novele zákoníku práce, který navrhuje sjednocení odměňování zaměstnanců nemocnic. Předsedkyně Žitníková ministra seznámila s historií úsilí svazu sjednotit odměňování a předala mu materiály, které svaz zpracoval. Upozornila na diskriminaci zaměstnanců a nemožnost dodržení vládního slibu zvýšení mezd zaměstnancům nemocnic obchodních společností. Dále ministra velmi krátce informovala o situaci v nemocnicích obchodních společnostech, kde se ve většině z nich mzdy zaměstnanců od 1. ledna nezvýšily, což je dalším argumentem pro sjednocení odměňování. Ministr si materiály převzal a přislíbil, že se s nimi seznámí.

Dalším tématem jednání byla činnost tripartitního pracovního týmu pro zdravotnictví a jeho skupin. Místopředsedkyně Břeňková ministra informovala o organizaci práce týmu a byl dohodnut termín jednání týmu na 24. ledna.

Dalším bodem jednání byla novela nařízení vlády č. 564. Ministr odborářkám sdělil, že chce realizovat to, co odbory dlouhodobě navrhovaly – zvýšit příplatek za směnnost. Za odbory bylo sděleno, že s navýšením souhlasí, ale požadují upravit i spodní hranici a zavést tento příplatek i do nařízení vlády č. 567, tedy pro zaměstnance obchodních společností.

Ministr byl také velmi krátce informován o problémech odborů v některých přímo řízených nemocnicích.

Na závěr se předsedkyně a místopředsedkyně OS s ministrem shodly, že problémů je mnoho a je nutné se k některým tématům vrátit, a proto se opět sejdou před jednáním tripartitního pracovního týmu 24. ledna.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...