Seminář EPSU o posílení kampaní odborů na evropské úrovni

Ve dnech 7. a 8. prosince 2016 se uskutečnil v Bruselu seminář Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) na téma Posílení odborových kampaní na evropské úrovni. Za OSZSP ČR se tohoto semináře účastnili Bc. Jana Hozáková, Lucie Kučírková a Bc. Václav Matoušek. Dále se zde účastnil také PhDr. Josef Krejbych jako regionální tajemník EPSU pro region střední a východní Evropy.

Seminář byl zaměřen na odborové svazy z centrální a východní Evropy. Účastníky tedy byli odboráři z Maďarska, Bulharska, Rumunska, Estonska, Slovenska a ČR.

Cílem semináře bylo posílení odborových kampaní ve smyslu prosazování zájmů zaměstnanců – odborářů, zejména přes poslance Evropského parlamentu ( EP ). Přednášejícími byli Penny Clarke (EPSU), Pia Eberhardt (CEO), Valerica Dumitrescu (ETUI) a Sanchez Pablo (EPSU) a další. V první části semináře došlo k představení navrhovaných smluv CETA (mezi EU a Kanadou) a TTIP (mezi EU a USA) týkající se zejména mezinárodního obchodu.

Nyní je především aktuální navrhovaná smlouva CETA. Jak zdůrazňuje EPSU, z této navrhované smlouvy plynou závažná úskalí, protože tato smlouva mimo jiné umožní:

● tisícům obchodních korporací žalovat stát z důvodu ochrany jejich investic, a to dokonce i za budoucí ušlé zisky, když jejich investice budou ovlivněny změnou národní legislativy,

● tato smlouva navrhuje založit Investiční soud (ICS – Investment Court System) a zároveň dává zahraničním investorům vysoce vymahatelná práva, ale žádné povinnosti. Zahraniční investoři mají práva, která nejsou dostupná ani občanům, ani domácím investorům,

● CETA vážně omezuje možnosti vlády vytvořit, rozšířit a regulovat veřejné služby a zvrátit liberalizace a privatizace z minulosti.

Pokud se dostane navrhovaná smlouva CETA z jednotlivých výborů Evropského parlamentu přímo do Evropského parlamentu, tak pak bude již hlasováno o této smlouvě ve smyslu jejího přijetí či zamítnutí, s malou pravděpodobností dalších změn. Evropské odborové centrály jsou pro posílení obchodování, ovšem při zachování práv zaměstnanců a občanů.

Další část školicího semináře se zaměřila na pochopení procesů uvnitř Evropského parlamentu a rozvinutí spojení s europoslanci.

Dále se seminář zaměřil na výměnu zkušeností z probíhajících odborových kampaní/ lobbovacích aktivit odborů vůči poslancům Evropského parlamentu.

Foto autor

Aktuality 23. 10. 2021 / 13:35

Síla odborů

Ve dnech 20. – 22. října se ve znojemském hotelu Mariel konal 1. ročník školení s názvem Síla odborů.

Aktuality 24. 9. 2021 / 21:47

Mezinárodní on-line škola

Ráda bych se s vámi podělila o některé poznatky ze školy s názvem Organizování pracovníků pro budování odborové moci – Organizing4power school.

Aktuality 13. 5. 2021 / 15:37

Na workshopu jsme připravovali strategii na získávání členů OS

V rámci spolupráce OS a Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) jsme se zúčastnili on-line strategického workshopu zaměřeného na nábor a organizování v odborech.