Seminář o náboru a odborech – úžasná zkušenost a šance poznat stejně zapálené lidi

Ve dnech 27. a 28. května 2019 se v Praze v sídle odborového svazu konal seminář „Nábor a organizování v odborech“. I přes počáteční nepříznivé okolnosti, které znemožnily účast zahraničního lektora Adama Rogalewskiho, proběhl seminář ve velmi vysoké kvalitě, a to díky pohotové improvizaci především Lucie Kučírkové, která měla akci na starosti.

První den nás Bc. Jan Šusta seznámil s možnostmi, jak na nové členy, a svou přednášku doplnil vlastními zkušenostmi z role předsedy ZO Nemocnice České Budějovice.

Poté jsme měli příležitost vyslechnout si z úst PhDr. Marie Klírové zkušenosti a rady týkající se styku s médii.

V odpoledních hodinách se programu velmi zdařile ujala Ing. Radka Sokolová. Je to zkušená lektorka a moc dobře ví, jak zaujmout a všechny zapojit do skupinové práce. Díky jejím pokynům jsme nakonec dali dohromady hierarchii odborů od člena až po mezinárodní odborovou konfederaci. Sepsali jsme požadavky člena na odborovou organizaci, organizace na svaz a svazu na konfederaci. Tyto informace je dobré znát kvůli tomu, abychom si uvědomili, co odpovídat na otázky našich stávajících i potenciálních členů.

Druhý den byl seminář zaměřen na komunikaci. Přednášku vedl Mgr. Ladislav Kucharský, který má bohaté zkušenosti nejen s kolektivním vyjednáváním. Všechny informace jistě každý z nás využije ke zlepšení své odborové činnosti.

Po prvním náročném dni následovala společná večeře, která se protáhla do pozdních nočních hodin. Sešla se skvělá parta lidí se stejnými problémy. A tak probíhaly zajímavé diskuse na rozmanitá témata. Bavili jsme se všichni (viz foto).

Za sebe děkuji za tuto úžasnou zkušenost a příležitost poznat lidi se stejným zapálením do odborové práce.

Foto autorka

Aktuality 23. 10. 2021 / 13:35

Síla odborů

Ve dnech 20. – 22. října se ve znojemském hotelu Mariel konal 1. ročník školení s názvem Síla odborů.

Aktuality 24. 9. 2021 / 21:47

Mezinárodní on-line škola

Ráda bych se s vámi podělila o některé poznatky ze školy s názvem Organizování pracovníků pro budování odborové moci – Organizing4power school.

Aktuality 13. 5. 2021 / 15:37

Na workshopu jsme připravovali strategii na získávání členů OS

V rámci spolupráce OS a Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) jsme se zúčastnili on-line strategického workshopu zaměřeného na nábor a organizování v odborech.