Sestry v sociálních službách – situace opět graduje!

Jedním ze zásadních problémů, které se odborový svaz snaží řešit již několik let, jsou pracovní podmínky sester v sociálních službách. S aplikací nového zákona se od roku 2007 táhne jako červená niť pobytovými zařízeními sociálních služeb rozhodování, zda mají sestry v těchto zařízeních své místo.

Sestry již zažily a přežily v sociálkách mnoho. Ovšem letos jsme se místo očekávaného řešení dostali do situace, která opět graduje.

V létě Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo práce a sociálních věcí odborovému svazu slibovalo zlepšení postavení sester a zvýšení úhrad za jejich činnosti. Oba resortní ministři uznali, že úhrady zdravotní péče v sociálních službách jsou podfinancované a na „zaplacení“ sester chybí minimálně miliarda. Byl příslib, že společným úsilím budou oba ministři problém řešit.

A výsledek?

Ministerstvo zdravotnictví dalo do úhradové vyhlášky odbornost 913. Nastavené koeficienty úhrady by ovšem v reálu nejenže nepřinesly pobytovým zařízením zvýšení úhrad, ale naopak by úhrady podle původního vzorce ještě snížily.

Neznalost, úmysl?

Odbory a zaměstnavatelé okamžitě požadovali nápravu.

Závěr je ovšem jiný. Pracovní skupina legislativní rady vlády napadla zařazení odbornosti 913 do úhradové vyhlášky a výkony všeobecných sester v úhradové vyhlášce nebudou.

Co se stane?

Jaký to bude mít důsledek? To v tuto chvíli nikdo neví. Údajně se začne rychle jednat.

Odbory budou chtít garanci všech aktérů – Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva  práce a sociálních věcí, krajů a zdravotních pojišťoven, že sestry v sociálních službách zůstanou a že se nezhorší jejich pracovní a platové podmínky.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality 12. 11. 2022 / 22:41

Zamyšlení nad transformací nemocnic v Jihomoravském kraji

V říjnu byla hlavním tématem pro odborové organizace nemocnic v Jihomoravském kraji jejich transformace.

Aktuality 7. 11. 2022 / 22:12

Rychlá a vynikající práce jihomoravských odborářů zabránila transformaci nemocnic

Jsou odbory akceschopné, nebo jsme ti, kteří ustrnuli v čase? V mnoha případech dostáváme různé nálepky.