Sestry v sociálních službách – situace opět graduje!

Jedním ze zásadních problémů, které se odborový svaz snaží řešit již několik let, jsou pracovní podmínky sester v sociálních službách. S aplikací nového zákona se od roku 2007 táhne jako červená niť pobytovými zařízeními sociálních služeb rozhodování, zda mají sestry v těchto zařízeních své místo.

Sestry již zažily a přežily v sociálkách mnoho. Ovšem letos jsme se místo očekávaného řešení dostali do situace, která opět graduje.

V létě Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo práce a sociálních věcí odborovému svazu slibovalo zlepšení postavení sester a zvýšení úhrad za jejich činnosti. Oba resortní ministři uznali, že úhrady zdravotní péče v sociálních službách jsou podfinancované a na „zaplacení“ sester chybí minimálně miliarda. Byl příslib, že společným úsilím budou oba ministři problém řešit.

A výsledek?

Ministerstvo zdravotnictví dalo do úhradové vyhlášky odbornost 913. Nastavené koeficienty úhrady by ovšem v reálu nejenže nepřinesly pobytovým zařízením zvýšení úhrad, ale naopak by úhrady podle původního vzorce ještě snížily.

Neznalost, úmysl?

Odbory a zaměstnavatelé okamžitě požadovali nápravu.

Závěr je ovšem jiný. Pracovní skupina legislativní rady vlády napadla zařazení odbornosti 913 do úhradové vyhlášky a výkony všeobecných sester v úhradové vyhlášce nebudou.

Co se stane?

Jaký to bude mít důsledek? To v tuto chvíli nikdo neví. Údajně se začne rychle jednat.

Odbory budou chtít garanci všech aktérů – Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva  práce a sociálních věcí, krajů a zdravotních pojišťoven, že sestry v sociálních službách zůstanou a že se nezhorší jejich pracovní a platové podmínky.

Aktuality 6. 6. 2022 / 14:43

Hrdinové mezi námi

Nedá mi, abych nereagovala na nešťastnou událost, která se odehrála v tomto týdnu v Domově Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Aktuality 2. 6. 2022 / 20:06

Na pražské ZZS se nám osvědčila vytrvalost a orientace v legislativě

Na ZZS hlavního města Prahy pracuji 23 let. Nejdříve jako řidič tzv. převozové služby, po doplnění zdravotnického vzdělání na distančním studiu jako zdravotnický záchranář.

Aktuality 1. 6. 2022 / 20:37

Komplikovaný Olomoucký kraj

Možná vás titulek Komplikovaný Olomoucký kraj překvapil, ale s určitou dávkou smutku a rozhořčení musím konstatovat, že jsem se nespletl a opravdu je to tak.