Stávková pohotovost v Rokycanské nemocnici a.s. skončila. Mzdy zvýší všem zaměstnancům

Stávkovou pohotovost odvolali ve středu 29. března odboráři Rokycanské nemocnice a.s. Stalo se tak na odborové konferenci, kde je předsedkyně představenstva nemocnice MUDr. Hana Perková, MBA., a radní Plzeňského kraje zodpovědná za zdravotnictví Ing. Milena Stárková ujistily, že 10% zvýšení základních mezd od 1. ledna 2017 dostanou všichni zaměstnanci nemocnice, tedy i nezdravotníci, jimž bylo původně upřeno. Slib byl zakotven v kolektivní smlouvě, která byla na konferenci podepsána.

Jednání odborové konference se zúčastnili také předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Bc. Dagmar Žitníková, místopředsedkyně svazu Ing. Ivana Břeňková a regionální pracovník Bc. Václav Matoušek.

Všichni nezdravotníci dostanou zvýšení vyplacené zpětně.

Jde o velký úspěch odborové organizace, především jejího předsedy Františka Kuneše, i odborového svazu. Nízké odměňování nezdravotnických pracovníků a nezvyšování jejich mezd je v Rokycanské nemocnici dlouhodobým problémem, který se už loni a předloni odbory snažily velmi usilovně řešit, ale plné zvýšení mezd tak, jak bylo dohodnuté s vládou, se tehdy prosadit nepodařilo.

Nezdravotničtí pracovníci v dělnických profesích měli v roce 2015 průměrnou mzdu 13 561 Kč a v roce 2016 jejich mzda činila 13 917 Kč. Jak zdůraznil Bc. Jiří Kokoška ze Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, tato čísla se týkají pouze dělnických profesí a ty tvoří necelou polovinu z celkového počtu 75 nezdravotnických zaměstnanců nemocnice. Celkově nezdravotníci bez započtení vedoucích pracovníků brali v průměru 15 949 Kč a nezdravotníci včetně započtení vedoucích pracovníků brali 17 211 Kč.

Připomenutí odborového svazu: průměrná mzda v ČR v roce 2016 činila 27 589 Kč.

Foto Ivana Břeňková a Miloslav Toušek

Aktuality 2. 2. 2023 / 8:41

Rok 2022 na pražské ZZS: vytrvalost a přesvědčení o dobré věci

Odborová organizace ZO OSZSP ČR Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy má nyní 235 členů, tedy více než polovinu zaměstnanců ve výjezdových skupinách a operačním středisku.

Aktuality 11. 1. 2023 / 9:55

Restart odborové organizace v Krajské nemocnici Liberec, a. s.

Na konci roku 2019 byl zvolen nový výbor ZO v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Převzali jsme velmi nízkou členskou základnu a zjistili jsme, že většina zaměstnanců nemá informace o odborovém svazu.

Aktuality 21. 12. 2022 / 18:03

Příjemné bilancování na schůzi odborářů v Domově Ždírec

Neřešíme jen problémy, ale někdy se sejdeme s našimi odboráři i na příjemné společné akci. Taková byla také členská schůze 8. prosince 2022 v Domově ve Ždírci.