Svátek práce jsme tentokrát oslavili společně se Slováky v Žilině

Letos si připomínáme 100 let od vzniku samostatného Československa. Proto i oslava 1. máje jako Svátku práce byla společná česko-slovenská a konala se v Žilině.

V oficiální části vystoupili za slovenskou politickou reprezentaci premiér vlády SR Peter Pellegrini a předsedkyně Žilinského samosprávného kraje Erika Jurinová.

Dále vystoupil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, který hovořil o kampani ČMKOS Konec levné práce a představil i požadavek na zvýšení minimální mzdy v ČR a zkracování pracovní doby bez krácení mzdy.

Předseda slovenské Konfederace odborových svazů Jozef Kollár hovořil o snaze některých zaměstnavatelů zabránit vzniku odborů ve své společnosti a rovněž hovořil o požadavku odborů zvýšit minimální mzdu na Slovensku.

České i slovenské odbory zde prezentovaly svoji činnost, ale čas byl i na zábavu. Stánek ČMKOS měl velký úspěch i proto, že zde děti měly možnost si zasoutěžit a vyzkoušet své dovednosti. Na stánku strávil určitý čas i premiér SR Pellegrini, který od předsedy ČMKOS dostal drobné dárky a diskutoval s ním o výše uvedených tématech.

Pro mne bylo velice milé, že jsem se zde setkal s kolegy ze Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb v čele s předsedou Antonem Szalayem. Mimo jiné jsme hovořili o přípravě našeho společného jednání, které se uskuteční v květnu.

Opět se ukázalo, že naše národy mají k sobě pořád velice blízko a že naše spolupráce je dobrá a bude pokračovat i nadále.

Foto autor a ČMKOS

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj