Svátek práce jsme tentokrát oslavili společně se Slováky v Žilině

Letos si připomínáme 100 let od vzniku samostatného Československa. Proto i oslava 1. máje jako Svátku práce byla společná česko-slovenská a konala se v Žilině.

V oficiální části vystoupili za slovenskou politickou reprezentaci premiér vlády SR Peter Pellegrini a předsedkyně Žilinského samosprávného kraje Erika Jurinová.

Dále vystoupil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, který hovořil o kampani ČMKOS Konec levné práce a představil i požadavek na zvýšení minimální mzdy v ČR a zkracování pracovní doby bez krácení mzdy.

Předseda slovenské Konfederace odborových svazů Jozef Kollár hovořil o snaze některých zaměstnavatelů zabránit vzniku odborů ve své společnosti a rovněž hovořil o požadavku odborů zvýšit minimální mzdu na Slovensku.

České i slovenské odbory zde prezentovaly svoji činnost, ale čas byl i na zábavu. Stánek ČMKOS měl velký úspěch i proto, že zde děti měly možnost si zasoutěžit a vyzkoušet své dovednosti. Na stánku strávil určitý čas i premiér SR Pellegrini, který od předsedy ČMKOS dostal drobné dárky a diskutoval s ním o výše uvedených tématech.

Pro mne bylo velice milé, že jsem se zde setkal s kolegy ze Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb v čele s předsedou Antonem Szalayem. Mimo jiné jsme hovořili o přípravě našeho společného jednání, které se uskuteční v květnu.

Opět se ukázalo, že naše národy mají k sobě pořád velice blízko a že naše spolupráce je dobrá a bude pokračovat i nadále.

Foto autor a ČMKOS

Aktuality 2. 2. 2023 / 8:41

Rok 2022 na pražské ZZS: vytrvalost a přesvědčení o dobré věci

Odborová organizace ZO OSZSP ČR Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy má nyní 235 členů, tedy více než polovinu zaměstnanců ve výjezdových skupinách a operačním středisku.

Aktuality 31. 1. 2023 / 12:08

Podporujeme kolegy odboráře z OS KOVO NEXEN TIRE

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR podporuje kolegy odboráře z OS KOVO NEXEN TIRE, kteří v úterý 31. ledna zahájili v souvislosti s kolektivním vyjednáváním stávku.

Aktuality 31. 1. 2023 / 10:49

Podpořili jsme britské odboráře v jejich obraně práva na stávku

Vláda Velké Británie útočí na právo na stávku a navrhuje legislativu, která přitvrdí podmínky pro stávkující odbory veřejných služeb, včetně zdravotnictví.