Těhotenství a pracovní poměr na dobu určitou

● Může skončit můj pracovní poměr na dobu určitou sjednaný jako zástup za zaměstnankyni na mateřské dovolené, pokud v této době otěhotním?

M. K., Olomouc

Pracovní poměr na dobu určitou automaticky skončí uplynutím doby, na kterou byl sjednán. Není zapotřebí žádné právní jednání ani ze strany zaměstnance, ani ze strany zaměstnavatele. Neplatí zde žádná omezení, pracovní poměr na dobu určitou tak skončí uplynutím doby i v případech, se kterými jinak zákoník práce spojuje zákaz výpovědi a okamžitého zrušení pracovního poměru (například těhotenství, čerpání mateřské či rodičovské dovolené).

Z toho vyplývá, že ačkoliv je tedy jinak těhotenství spojeno s tzv. ochrannou dobou, ve které je zaměstnavatel omezen při rozvazování pracovního poměru výpovědí nebo okamžitým zrušením, na skončení pracovního poměru na dobu určitou uplynutím sjednané doby nemá těhotenství zaměstnankyně vliv. Zaměstnavatel nemá ani povinnost s těhotnou zaměstnankyní pracovní poměr sjednaný na dobu určitou prodloužit.

V uvedeném případě tedy pracovní poměr skončí návratem původní zaměstnankyně na mateřské dovolené. Těhotenství zastupující zaměstnankyně skončení jejího pracovního poměru sjednaného na dobu určitou neovlivní.

Aktuality 12. 11. 2022 / 21:17

Jednorázový příspěvek na dítě z pohledu daně z příjmu

V současnosti dochází k průběžnému vyplácení jednorázových příspěvků na dítě ve výši 5000 Kč na základě zákona č. 196/2022 Sb., o jednorázovém příspěvku na dítě.

Aktuality 22. 9. 2022 / 13:28

Sjednaný druh práce a jiné úkoly

Pracuji už pět let v sociálních službách jako kuchařka. Vždy jsem pracovala pouze v kuchyni a věnovala jsem se samotnému vaření.

Aktuality 21. 9. 2022 / 13:32

Právo zaměstnance nahlédnout do svého osobního spisu

Zaměstnavatel mi nechce umožnit, abych mohl nahlédnout do svého osobního spisu.