Tisková konference OS a LOK-SČL o důsledcích škrtů ve zdravotnictví

Důsledky provedených a uvažovaných vládních škrtů ve zdravotnictví byly v úterý 8. února 2022 tématem společné tiskové konference odborového svazu a LOK-SČL.

Záznam tiskové konference najdete na: https://www.facebook.com/CMKOS/videos/628922538375979/

Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková připomněla, že kvůli zmrazení platů části zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy se odborový svaz a LOK-SČL před několika dny obrátily dopisem na premiéra Petra Fialu a odbory o problému několikrát jednaly s ministry i na tripartitní úrovni. Zmrazení platů postihlo nejhůře odměňované skupiny zaměstnanců, kteří jsou ale zcela nepostradatelní pro chod zdravotnických zařízení i zařízení sociálních služeb, jako jsou zaměstnanci kuchyní a úklidu, technicko-hospodářští pracovníci.

Místopředsedkyně odborového svazu Jana Hnyková informovala o důsledcích zmrazení platů části zaměstnanců veřejného sektoru a státní sféry. Připomněla jednání, která vedl odborový svaz s cílem přesvědčit politiky o nutnosti změny tohoto rozhodnutí, jež uvrhne skupiny zaměstnanců do chudoby. Pro odbory je nepřijatelné, že lidé, kteří řádně pracují, si musí ještě chodit pro sociální dávky. Zdůraznila, že zmrazení platů se týká také zaměstnanců hygienické služby.

Členka výkonné rady OS Marcela Holčáková, která pracuje v sociálních službách ve Zlínském kraji, doplnila popisem situace na pracovištích, kde se zaměstnanci ptají, proč zrovna oni jsou postiženi tím, že se jim už dva roky nezvýšily platy. Tito zaměstnanci jsou velmi zklamaní. Pokud by kvůli tomu kuchaři, zaměstnanci úklidu a další odešli, poskytovatelé sociálních služeb by nebyli schopni zajistit své povinnosti při péči o staré a zdravotně postižené spoluobčany.

Předsedkyně Dagmar Žitníková shrnula, jak odbory po dlouhá léta usilovaly o zlepšení situace finančně i personálně zdecimované hygienické služby. Připomněla, co vše musela a musí hygienická služba zvládat při současné epidemii. Nyní má dojít ke škrtům, které mají v hygienické službě přinést úsporu 95 milionů Kč a s tím související snižování počtu zaměstnanců.

Členka výkonné rady OS a zaměstnankyně hygienické služby v Ústeckém kraji Alena Wilhelmová popsala, jak náročná byla v posledních dvou letech práce na hygienické službě, jaké nové problémy a v jakém rozsahu museli zaměstnanci řešit.

K záměru vlády snížit platby státu za státní pojištěnce a k důsledkům, které by to přineslo, se za odbory vyjádřil předseda LOK-SČL Martin Engel. Označil to za nezodpovědný hazard. Odbory nevede k jejich stanovisku žádný osobní zájem, ale snaha udržet funkční zdravotní pojištění. Teze programového prohlášení vlády uvádějí záměr rozjet individuální zdravotní pojištění, což evokuje myšlenku, že chtějí rozbít funkční solidární zdravotní systém, aby si lidé připláceli.

Předsedkyně Dagmar Žitníková informovala o tom, že odborový svaz kvůli plánovaným škrtům ve zdravotnictví v úterý 8. února vstoupil do stávkové pohotovosti.

Foto autorka

Záznam tiskové konference Václav Procházka (ČMKOS)

Aktuality 2. 2. 2023 / 8:41

Rok 2022 na pražské ZZS: vytrvalost a přesvědčení o dobré věci

Odborová organizace ZO OSZSP ČR Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy má nyní 235 členů, tedy více než polovinu zaměstnanců ve výjezdových skupinách a operačním středisku.

Aktuality 31. 1. 2023 / 12:08

Podporujeme kolegy odboráře z OS KOVO NEXEN TIRE

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR podporuje kolegy odboráře z OS KOVO NEXEN TIRE, kteří v úterý 31. ledna zahájili v souvislosti s kolektivním vyjednáváním stávku.

Aktuality 31. 1. 2023 / 10:49

Podpořili jsme britské odboráře v jejich obraně práva na stávku

Vláda Velké Británie útočí na právo na stávku a navrhuje legislativu, která přitvrdí podmínky pro stávkující odbory veřejných služeb, včetně zdravotnictví.