Transformace sociálních služeb – nebojme se a držme si palce!

Transformace sociálních služeb, slovní spojení, které stále častěji slyšíme kolem sebe. Pokud si někdo myslí, že se týká pouze uživatelů sociálních služeb, pak se hluboce mýlí. Zasahuje do kompetencí všech skupin zaměstnanců v sociálních službách, nejvíce pak těch, kteří pracují v domovech pro osoby se zdravotním postižením(DOZP). Bývalé „velkokapacitní ústavy“ uživatelé opouštějí, postupně mění svá bydliště, stěhují se, tak jako běžní lidé, někteří i blíže ke svým rodinám.

Sociální službu i nadále poskytují stávající, ale i noví zaměstnanci, a protože v nových zařízeních je opravdu provoz jiný, je jim věnována zvýšená podpora v oblasti vzdělávání.

Očekáváme, že budou do těchto seminářů zařazeny také zdravotní sestry, které v DOZP mají nezastupitelné postavení.

Důležité je, aby se s uživateli už nyní, ve stávajících zařízeních, pracovalo s výhledem pro další období. Znamená to podporovat jejich samostatnost v tom, co se mohou ještě naučit, nebo schopnosti udržet. A plně pomáhat jen v těch činnostech, které opravdu sami nezvládnou.

Změny musí v prvé řadě chápat zaměstnanci. Někteří z kolektivů kuchařek, pradlen, uklízeček, údržbářů i THP už přijali možnost rekvalifikace na pracovníky v sociálních službách a práce s handicapovanými lidmi je naplňuje.

Nebojme se změn a držme si palce všichni navzájem.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality 12. 11. 2022 / 22:41

Zamyšlení nad transformací nemocnic v Jihomoravském kraji

V říjnu byla hlavním tématem pro odborové organizace nemocnic v Jihomoravském kraji jejich transformace.

Aktuality 7. 11. 2022 / 22:12

Rychlá a vynikající práce jihomoravských odborářů zabránila transformaci nemocnic

Jsou odbory akceschopné, nebo jsme ti, kteří ustrnuli v čase? V mnoha případech dostáváme různé nálepky.