Třetinová sádra Josefa Středuly

V únoru tohoto roku rozvířil předseda ČMKOS Josef Středula debatu o výši zdravotního pojištění OSVČ ve srovnání s částkami, které musejí odvádět zaměstnanci. Výrok „Jestliže někdo platí třetinu toho, co ostatní, tak by normální logické vysvětlení mělo být, že dostane asi jenom třetinu sádry nebo třetinu srdeční chlopně, a tak se to neděje,“ zapůsobil na část novinářů, ekonomů i politiků jako rudý hadr před očima býka. A začali ihned snášet všemožné argumenty, proč platby takto nelze porovnávat a jak jsou podobné úvahy špatné. Josef Středula byl zařazen k ministru Mládkovi mezi největší nepřátele drobných podnikatelů v této zemi.

Na rádiu Impuls jako upoutávku na pořad Co vy na to, Zuzano ? několik dní opakovali větu erudované ekonomky a odbornice na problematiku daní Zuzany Bubílkové. Uvádí zajímavou teorii, podle které jsou podnikatelé nejméně nemocnou skupinou obyvatel. Mají snad podnikatelé od narození nějakou zvláštní genetickou výbavu, díky níž lépe odolávají infekcím, nemocem nebo úrazům? Nebo paní Bubílková provedla srovnávací studii zaměstnanců a OSVČ, ve které porovnávala četnost jednotlivých diagnóz a zjistila, že 50letý zaměstnanec má 3x častěji infarkt či 2x více bolavých zubů než stejně starý podnikatel? Asi ne.

Použila to, co dělají lidé s podobnými názory často, a to záměnu pojmu nemoc a nemocenská. Záměrně nebo z neznalosti. Je nepochybné, že podnikatelé čerpají nemocenskou mnohem méně nežli zaměstnanci. Jenže nemocenské dávky vyplácí správa sociálního zabezpečení a se zdravotním pojištěním, které obhospodařují zdravotní pojišťovny, nemá prakticky nic společného. Zdravotnické zařízení účtuje léčbu ledvinové koliky nebo antibiotika na angínu pojišťovně stejně, nerozlišuje zaměstnance a živnostníka. Teprve poté může pacient nastoupit na nemocenskou, hrazenou z úplně jiného pojištění.

Koncem května byly zveřejněny průměrné odvody zaměstnanců a OSVČ za loňský rok

Daň z příjmu

Zdravotní pojištění

Sociální pojištění

OSVČ

8445 Kč

Zaměstnanec

Zdroj :www.podnikatel.cz, MF, Generální finanční ředitelství, VZP ČR, ČSSZ

Z uvedených čísel je vidět, že živnostníci opravdu v průměru platí na zdravotním pojištění téměř o 40 % méně než zaměstnanci. Pro úplnost odvod za státního pojištěnce je 8614 Kč za rok.

Zaměstnanci ještě pochopí, že v rámci solidarity ze svého zdravotního pojištění přispívají na léčbu dětí nebo důchodců. Méně už ale rozumějí tomu, proč musí také podporovat léčení živnostníků. Pokud je v ČR registrováno přibližně 590 000 OSVČ na hlavní pracovní poměr, je jasné, že jakékoliv zlepšení výběru daní od této skupiny může velmi výrazně pomoci finanční kondici našeho zdravotnictví. Pokud se podaří dotáhnout do praktické realizace zavedení registračních pokladen (tedy správně elektronickou evidenci tržeb), kromě vyššího výběru daní by mohlo dojít i ke snížení rozdílů v odvodech zdravotního pojištění mezi zaměstnanci a OSVČ. A třeba pak bude na konci příštího roku ta sádra už jen poloviční.

Aktuality 19. 1. 2023 / 17:22

Snad dojde ke stabilizaci sociálního dialogu

Situace je těžká. Ceny energií jsou stále velice vysoké, stoupá cena potravin a bydlení a dá se očekávat, že během roku to lepší nebude.

Aktuality 18. 1. 2023 / 18:15

Přišel, mile překvapil a chce zase přijít

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přijal pozvání na lednové jednání výkonné rady a dozorčí rady OS a vzal s sebou i svůj tým.

Aktuality 11. 1. 2023 / 13:26

Restart odborové organizace v Krajské nemocnici Liberec, a. s.

Na konci roku 2019 byl zvolen nový výbor ZO v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Převzali jsme velmi nízkou členskou základnu a zjistili jsme, že většina zaměstnanců nemá informace o odborovém svazu.