Tripartita jednala o návrhu státního rozpočtu i o kritické situaci ve zdravotnictví

O situaci ve zdravotnictví a v sociálních službách jednala také tripartita 20. září při projednávání návrhu státního rozpočtu pro rok 2014. K návrhu rozpočtu jako k celku se vyjádřil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, a to dosti kriticky. Odbory nevnímají, že charakter navrženého rozpočtu je „mírně prorůstový“, jak tvrdí vláda.

Naopak ČMKOS je přesvědčena, že předložený návrh rozpočtu nevyjadřuje nic jiného než potvrzení konceptu rozpočtové a hospodářské politiky předchozí vládní koalice. Konceptu, který prokazatelně zavedl Českou republiku k dalšímu ekonomickému poklesu, ale též k postupné destrukci státu jako takového. V rozpočtu, který má schodek pod 3 % HDP, nejsou dostatečné finance k oživení ekonomiky, chybějí peníze na boj s nezaměstnaností, nejsou v něm řešeny finanční prostředky na možnost plného využití evropských peněz.

Za Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR k návrhu rozpočtu s konkrétními návrhy na změnu vystoupila předsedkyně OS Dagmar Žitníková. Úvodem svého vystoupení zrekapitulovala kroky předchozí vlády a předchozího ministra zdravotnictví Leoše Hegera, kteří dovedli zdravotnictví do kritické situace. Připomněla, že zvýšení DPH znamená propad v hospodaření nemocnic téměř 6 mld. korun. Restriktivní úhradová vyhláška zatím snížila nemocnicím příjem financí o 3,5 mld., do konce roku se propad vyšplhá k 5 miliardám. Situace je kritická, nemocnice oddalují léčbu pacientů, snižují se počty zaměstnanců na minima, v listopadu budou nemocnicím chybět peníze v hotovosti.

Předsedkyně upozornila přítomné, že pokud nepřijde systémová pomoc, tak se naplní záměr bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera a některé nemocnice fungující ve formě obchodních společností začnou krachovat. Už dnes existují firmy skupující závazky nemocnic a jejich zřizovatelé se velmi snadno při stávajícím zadlužení mohou dostat do situace, kdy nebudou mít možnost zadlužení nemocnic řešit. V těchto případech se nejedná o výjimečnou situaci, ale v kritických problémech je téměř polovina nemocnic.

Kritická je i situace v lázeňství.

Odbory navrhují, aby vláda v návrhu státního rozpočtu zvýšila finance na úhrady za státní pojištěnce, a to minimálně na částku 7,5 miliardy, což představuje zvýšení úhrady za jednoho pojištěnce o 98 Kč.

Dále předsedkyně Žitníková mimo rozpočet požádala zástupce vlády, aby řešili i stávající situaci, a to poskytnutím půjčky VZP a novelou úhradové vyhlášky. Vláda se ústy premiéra, stejně jako zaměstnavatelé (Svaz průmyslu a jeho prezident Hanák) vyjádřili k návrhu odborů negativně.

Stanovisko OSZSP ČR k návrhu zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2014 viz níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj