Tripartita o testování zaměstnanců a zvýšení minimální mzdy

Ve středu 27. října 2021 se prostřednictvím videokonference sešla na mimořádném jednání tripartita. Hlavní téma: povinné testování zaměstnanců a zvýšení minimální mzdy. Jednání zahájil premiér Andrej Babiš, který úvodem sdělil, že povinnost testování zaměstnanců za situace, kdy by si test hradil zaměstnanec, nepřichází v úvahu a že vlastně toto jednání je téměř bezpředmětné.

Testování zaměstnanců

Informace o povinném testování hrazeném zaměstnanci se vyskytovalo pouze v mediálním prostoru, vláda ani Ministerstvo zdravotnictví žádné nové mimořádné opatření ve vztahu k povinnému testování zaměstnanců nevydaly. Po úvodním slově premiéra se k testování vyjádřili jak zaměstnavatelé, tak odbory.

Zaměstnavatelé sdělili, že mnoho firem testuje a testovat bude a že náklady hradí zaměstnavatel.

Odbory znovu zopakovaly stanovisko, že náklady zaměstnavatele nelze přenášet na zaměstnance.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková vznesla dotaz, jak to tedy bude s testováním zaměstnanců a klientů v sociálních službách.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch sdělil, že testování a jeho úhrada budou probíhat jako dosud.

Předsedkyně Žitníková požádala ministra, aby tuto informaci zaslal odborům písemně (vyjádření Ministerstva zdravotnictví bylo obratem zasláno do odborových organizací). Závěrem se sociální partneři shodli, že východisko ze současné epidemie je jediné: vysoká proočkovanost populace.

Minimální mzda

V dalším bodě premiér otevřel otázku zvýšení minimální mzdy. K této problematice se rozpoutala vášnivá diskuze, v níž všechny strany hájily své postoje.

Část zaměstnavatelů dokonce zvýšení minimální mzdy pro rok 2022 odmítla s poukázáním na aktuální zdražování energií.

Odbory naopak kontrovaly, že zvýšení životních nákladů dopadne především na zaměstnance a že není možné opakovat chyby z minulých krizí. Zvýšení minimální mzdy je podle odborů prorůstovým prvkem a má významnou ochrannou funkci.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová sdělila, že za svůj rezort navrhuje zvýšení minimální mzdy na 16 600 Kč. Tento návrh se bude řešit na jednání vlády 5. listopadu.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková na závěr vystoupila se žádostí, aby vláda vedle zvýšení minimální mzdy upravila také platové tarify, a tím naplnila svůj slib ohledně zvýšení platů ve veřejných službách a ve zdravotnictví. Připomněla dohody, které byly uzavřené, a příslib, že se platy zvýší minimálně o 1400 Kč (pro část zdravotníků o 6 %), a to prostřednictvím nařízení vlády. Sdělila, že návrh zaslala písemně jak ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové, tak premiérovi Andreji Babišovi. Oba dopisy viz níže jako soubory ke stažení.

Zástupci vlády se konkrétně k žádosti předsedkyně nevyjádřili. Premiér Babiš sdělil, že tuto záležitost má řešit MPSV, ministryně Maláčová však již nebyla přítomna.

Předsedkyně OS dodatečně obdržela od Jany Maláčové sdělení, že návrh na zvýšení platových tarifů předloží.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...