Tripartita se věnovala čerpání evropských peněz, dopravě a cestovnímu ruchu

Jednání pléna Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) v pondělí 22. června následovalo po jednání členů celostátní tripartity se zástupci krajských tripartit. Program jednání byl na návrh sociálních partnerů upraven. Z projednání byl vyloučen bod, který se týkal školství, a to z důvodů změny ministra. Problémům tohoto resortu se bude tripartita věnovat na dalším jednání.

V prvním bodě byli přítomní seznámeni se situací v čerpání z evropských strukturálních fondů. Za Ministerstvo pro místní rozvoj bylo sděleno, že předpoklad nedočerpání financí je stále velmi reálný, současné vedení ministerstva se snaží vytvořit podmínky pro čerpání v co největším rozsahu, ale projekty nejsou připravené. Ministryně Karla Šlechtová připomněla, že dnes běží projekty připravované v roce 2012 a státní rozpočet nemá rezervy na další čerpání. Odbory i zaměstnavatelé situaci chápou, je jasné, že za nedočerpání nemůže současná vláda, a je nutné stávající stav akceptovat.

Ve druhém bodě tripartita projednala rozvoj dopravy a dopravní infrastruktury.

Třetí bod jednání byl věnován přípravě novely stavebního zákona a jeho úpravám. Přítomní se shodli na potřebě zákon co nejrychleji upravit a dořešit souvislosti s ochranou životního prostředí a nadměrnými požadavky ekologických aktivistů. Sociální partneři vládě sdělili, že je nutné, aby stát hájil své zájmy a hájil veřejný zájem. Ministryně Šlechtová připomněla, že je nutné komunikovat s veřejností a vysvětlit, o co jde. Česká republika je vázána směrnicemi EU, a pokud je nebudeme aplikovat, tak není šance na čerpání financí na stavby.

Další bod jednání se zabýval cestovním ruchem a jeho dopady na tvorbu hrubého domácího produktu. Vládní strana předpokládá, že se rozvine spolupráce s Čínou a že čínští turisté nahradí například výpadek ruské lázeňské klientely. Cestovní ruch je významnou hospodářskou komoditou a je nutné jeho rozvoj podpořit. Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje akční plán na rozvoj cestovního ruchu a je nutné najít finance pro kraje a obce na jeho další rozvoj. Ministerstvo zatím nepodporuje samostatný zákon o cestovním ruchu, ale klade obrovský důraz na spolupráci všech aktérů. Sociální partneři jednoznačně podporují rozvoj cestovního ruchu a jeho finanční podporu.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...