Tripartita v září jednala hned dvakrát

V září se tripartita sešla hned dvakrát – 4. a 17. Sociální dialog v tripartitě se opět stává v České republice standardním nástrojem komunikace mezi odbory, zaměstnavateli a vládou.

První jednání se konalo 4. září a program byl jako obvykle velmi rozsáhlý. Na jednání se řešily především ekonomické problémy. Projednali jsme otázky vztahující se k vnitřnímu trhu, k čerpání evropských peněz, Státní energetickou koncepci a Státní surovinovou politiku, které mají vazbu na konkurenceschopnost podniků. Z odborových témat se projednal růst minimální mzdy a prekérní zaměstnávání přes agentury. Okrajově byla zmíněna i tématika státního rozpočtu, ke kterému byla následně samostatná tripartita.

Za odbory jsme požadovali zpřesnění pravidel a vytvoření podmínek pro nejvyšší čerpání evropských fondů, dopracování obou zásadních strategických politik – surovinové i energetické koncepce a úpravu daňových zákonů ve vztahu k vnitřnímu trhu. Zaměstnávání přes agentury chceme regulovat a růst minimální mzdy odbory jednoznačně podpořily. Předsedkyně OS Dagmar Žitníková v souvislosti s růstem minimální mzdy vznesla požadavek odborů na zvýšení platových tarifů už od 1. listopadu a opět navrhla, aby se ve stejném termínu upravila možnost pásmového odměňování zaměstnanců do původní podoby před reformou ministra Drábka, s výjimkou uplatnění pásem u zaměstnanců zdravotnických zařízení.

Druhé jednání tripartity tentokráte k návrhu státního rozpočtu se konalo 17. září ve večerních hodinách. Odbory velmi ocenily, že sociální partneři dostali materiál v dostatečném časovém předstihu a že je řádně projednán.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula ocenil snahu vlády, aby rostly platy a mzdy, a zdůraznil, že odbory také velmi oceňují legislativní přípravu kurzarbeitu. Současně připomněl, že je důležité, aby Poslanecká sněmovna provedla změny v daňových zákonech přijatých Nečasovou vládou, a to zvláště v souvislosti s plánovaným zavedením jednotného inkasního místa. Celkově odbory vnímají vývoj pozitivně, je potřeba více uvolnit ruce ekonomice, aby byla například více využita možnost čerpat peníze z evropských strukturálních fondů.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková vystoupila s několika podněty. Předně poděkovala za navýšení financí pro sociální služby, ale v této souvislosti informovala, že stále není dořešeno, jak se zvýšený objem financí dostane k zaměstnancům. Připomněla, že odbory se shodly i se zaměstnavateli, aby zvýšení platů bylo realizováno přes navýšení tarifů.

Žitníková dále připomněla, že v Poslanecké sněmovně je ve sněmovním tisku 242 (doprovodný zákon ke služebnímu zákonu) uvedeno, že zaměstnavatel, který nemá dostatek financí na zvýšení tarifů, může snížit o stejnou částku zaměstnanci osobní ohodnocení. Toto je pro odbory zásadně nepřijatelné a odborový svaz požaduje tento novelizační bod vypustit. OS také požaduje upravit možnost pásmového odměňování pro zaměstnance poskytující zdravotní služby – nesouhlasí, aby se zaměstnancům ve zdravotnictví mohl snižovat tarif. Předsedkyně OS také požádala, aby byla přijata novela vyhlášky o FKSP a aby se objem prostředků na FKSP vrátil na původní 2 %. Závěrem upozornila na problém daňových odpisů pro příspěvkové organizace a požádala ministra financí Andreje Babiše, aby podpořil poslanecký pozměňovací návrh, který upraví daňové odpisy před jejich reformu v roce 2013.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...