Už to zase zkoušejí!

Je možné se vrátit v čase? Reálně ne, ale občas je déjà vu natolik silné, že máte pocit, že toto už bylo. Pocit návratu do roku 2008 a 2010 jsem měla ve středu 15. dubna na semináři v Senátu na téma Budoucnost českého zdravotnictví.

Pod záštitou výborů pro zdravotnictví obou parlamentních komor se sešli ekonomičtí experti, aby navrhli další možné cesty a vize k fungování našeho zdravotního systému. Pětice přednášejících se vzácně shodla na nutnosti některých koncepčních změn, o nichž se odbory domnívaly, že patří do temné minulosti.

Na semináři se znovu otevřely vize konkurence ve zdravotnictví, vzájemně si konkurujících zdravotních pojišťoven, dvousložkového pojistného, zvýšení spoluúčasti, nadstandardů a stanovení ekonomické ceny života.

Zarážející je, že všechny tyto úvahy, které jednoznačně patří k pravicovému spektru, byly otevřeny středovou koalicí a ekonomickým expertům chyběla protistrana – sociální a humanitní pohled na poskytování zdravotní péče.

V rámci diskuze vystoupila na semináři předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková, která připomněla základní premisu odborů: Zdravotnictví není jen ekonomická kategorie, zdravotnictví je především veřejná služba, kterou poskytují lidé lidem, a je nutné vnímat všechny souvislosti.

Závěr ze semináře je pro odbory jasný – budeme opět ostražití při projednávání navrhovaných změn!

Aktuality 6. 6. 2022 / 14:43

Hrdinové mezi námi

Nedá mi, abych nereagovala na nešťastnou událost, která se odehrála v tomto týdnu v Domově Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Aktuality 2. 6. 2022 / 20:06

Na pražské ZZS se nám osvědčila vytrvalost a orientace v legislativě

Na ZZS hlavního města Prahy pracuji 23 let. Nejdříve jako řidič tzv. převozové služby, po doplnění zdravotnického vzdělání na distančním studiu jako zdravotnický záchranář.

Aktuality 1. 6. 2022 / 20:37

Komplikovaný Olomoucký kraj

Možná vás titulek Komplikovaný Olomoucký kraj překvapil, ale s určitou dávkou smutku a rozhořčení musím konstatovat, že jsem se nespletl a opravdu je to tak.