Už to zase zkoušejí!

Je možné se vrátit v čase? Reálně ne, ale občas je déjà vu natolik silné, že máte pocit, že toto už bylo. Pocit návratu do roku 2008 a 2010 jsem měla ve středu 15. dubna na semináři v Senátu na téma Budoucnost českého zdravotnictví.

Pod záštitou výborů pro zdravotnictví obou parlamentních komor se sešli ekonomičtí experti, aby navrhli další možné cesty a vize k fungování našeho zdravotního systému. Pětice přednášejících se vzácně shodla na nutnosti některých koncepčních změn, o nichž se odbory domnívaly, že patří do temné minulosti.

Na semináři se znovu otevřely vize konkurence ve zdravotnictví, vzájemně si konkurujících zdravotních pojišťoven, dvousložkového pojistného, zvýšení spoluúčasti, nadstandardů a stanovení ekonomické ceny života.

Zarážející je, že všechny tyto úvahy, které jednoznačně patří k pravicovému spektru, byly otevřeny středovou koalicí a ekonomickým expertům chyběla protistrana – sociální a humanitní pohled na poskytování zdravotní péče.

V rámci diskuze vystoupila na semináři předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková, která připomněla základní premisu odborů: Zdravotnictví není jen ekonomická kategorie, zdravotnictví je především veřejná služba, kterou poskytují lidé lidem, a je nutné vnímat všechny souvislosti.

Závěr ze semináře je pro odbory jasný – budeme opět ostražití při projednávání navrhovaných změn!

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality 12. 11. 2022 / 22:41

Zamyšlení nad transformací nemocnic v Jihomoravském kraji

V říjnu byla hlavním tématem pro odborové organizace nemocnic v Jihomoravském kraji jejich transformace.

Aktuality 7. 11. 2022 / 22:12

Rychlá a vynikající práce jihomoravských odborářů zabránila transformaci nemocnic

Jsou odbory akceschopné, nebo jsme ti, kteří ustrnuli v čase? V mnoha případech dostáváme různé nálepky.