Vážná pandemická situace někde přinesla zlepšení sociálního dialogu

Do nového roku vstupujeme s přáním lepších a hlavně klidnějších dní. Loňský rok byl v mnoha ohledech specifický a náročný. Již tak těžká povolání ve zdravotnictví a v sociálních službách byla vystavena obrovskému tlaku na skloubení pracovního a rodinného života. Distanční výuka dětí také není žádná procházka růžovou zahradou. A zaměstnanci ve zdravotnických zařízeních nebo v zařízeních sociálních služeb se dostali v práci do zcela neznámé a mimořádné situace spojené s pandemií, kdy mnohokrát museli pracovat přesčas, mimo rozvrh směn atd.

Mnohokrát již bylo z různých míst konstatováno, že toto vše jste zvládli na výbornou a za to vám náleží velké díky. Dovolte, abych se i já přidala a poděkovala vám osobně a popřála vám, aby nastupující rok byl alespoň trochu pracovně pro zaměstnance zdravotnictví a sociálních služeb klidnější.

S koncem roku a příchodem nového se již pravidelně rozjíždějí kolektivní vyjednávání. Rok 2021 přinesl také značné množství změn v právní úpravě zákoníku práce a ostatních pracovněprávních předpisů. Proto není divu, že se poslední dobou množí dotazy ohledně zvyšování mezd a platů, kde naše členy hlavně zajímá, zda se bude skutečně zvyšovat o 10 %, jak bylo slibováno. Velkou neznámou pro všechny je nová právní úprava dovolené. Naši kolegové se zajímají o to, jak se bude dovolená přepočítávat na hodiny a co tato změna přinese třeba při výpočtu dovolené zaměstnanců pracujících na kratší pracovní úvazek (30 hodin týdně apod.).

Jsem velice ráda, že v mnoha zdravotnických zařízeních, ale zejména zařízeních sociálních služeb, kde byl stav koncem roku extrémně náročný z důvodu péče o velké množství covid pozitivních klientů i zaměstnanců, se tato situace zvládla. Podle mých poznatků z praxe přinesla pandemie i jedno pozitivum – v řadě organizací, kde se nám dlouhodobě nedaří vést sociální dialog se zaměstnavatelem na dobré úrovni a kde se musí řešit různé neshody, se tyto problémy odsunuly a tématem č. 1 je, jak zvládnout COVID-19 a jak ochránit pracovníky.

Doufám, že se za pomoci očkování začneme vracet do normálního stavu bez strachu z nákazy a budeme se moci těšit na příchod jara bez obav vyrazit jak do práce, tak za příbuznými a za přáteli.

Aktuality 6. 6. 2022 / 14:43

Hrdinové mezi námi

Nedá mi, abych nereagovala na nešťastnou událost, která se odehrála v tomto týdnu v Domově Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Aktuality 2. 6. 2022 / 20:06

Na pražské ZZS se nám osvědčila vytrvalost a orientace v legislativě

Na ZZS hlavního města Prahy pracuji 23 let. Nejdříve jako řidič tzv. převozové služby, po doplnění zdravotnického vzdělání na distančním studiu jako zdravotnický záchranář.

Aktuality 1. 6. 2022 / 20:37

Komplikovaný Olomoucký kraj

Možná vás titulek Komplikovaný Olomoucký kraj překvapil, ale s určitou dávkou smutku a rozhořčení musím konstatovat, že jsem se nespletl a opravdu je to tak.