Vedení OS jednalo s ministrem Ludvíkem o odměňování a připravované legislativě

V úterý 24. ledna se sešlo vedení Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem a jeho náměstkem Tomem Phillipem. Obsahem jednání bylo odměňování zaměstnanců ve zdravotnictví a připravované legislativní záměry ministerstva.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková seznámila ministra s aktuálními výsledky šetření OS k navýšení platů a mezd. Sdělila, že se opakuje zkušenost z loňského roku, kdy platy se navyšují bezproblémově a mzdy jsou z hlediska naplnění vládních slibů velmi problematické.

Zástupci OS znovu požádali ministra, aby Ministerstvo zdravotnictví podpořilo návrh na sjednocení platů a mezd.

Dalším bodem jednání byly Ministerstvem zdravotnictví avizované změny v nařízení vlády č. 564, kterými by se měly zvýšit příplatky za směnnost. Ministr Ludvík sdělil, že Ministerstvo zdravotnictví v současné chvíli připravuje dotační program, ze kterého by bylo možné financovat zvýšení příplatků v nemocnicích obchodních společnostech. Od návrhu, na který jsou již připravené finance, si ministerstvo slibuje personální stabilizaci zaměstnanců.

Ministr dále sdělil, že příští rok počítá s 10% navýšením tarifů a opatření k navýšení příplatků za směnnost by chtěl realizovat prostřednictvím úhradové vyhlášky.

Odbory i v této souvislosti připomněly, že bez právního předpisu nelze realizaci navýšení garantovat.

V posledním bodě se obě strany zabývaly záměrem ministerstva přijmout do konce volebního období zákon o univerzitních nemocnicích, který má vzniknout přepracováním návrhu zákona o neziskových zdravotnických organizacích.

Předsedkyně Žitníková zdůraznila, že odbory měly s návrhem problém, ale vyčkají, co ministerstvo předloží.

V závěru jednání předsedkyně ministra informovala o nedořešených problémech v Endokrinologickém ústavu a tom, jak probíhá vedení sociálního dialogu v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech.

Foto Lubomír Francl

Aktuality 7. 7. 2022 / 9:43

Hlaste ty úrazy. A všechny!

„Dobrý den, měla jsem před rokem pracovní úraz a zaměstnavatel mně nechce zaplatit odškodnění.“ Tato věta se bohužel poslední dobou množí.

Aktuality / 9:33

O odborech v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí

Chtěla bych touto cestou poděkovat zástupkyním odborové organizace OSZSP ČR Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí.

Aktuality 4. 7. 2022 / 15:23

Zvýšení částek životního minima a existenčního minima

V reakci na současnou situaci domácností bylo dne 30. 6. 2022 ve Sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády č. 204/2022 Sb., o zvýšení částek životního minima a existenčního minima.