Vedení OS jednalo s ministrem Ludvíkem o odměňování a připravované legislativě

V úterý 24. ledna se sešlo vedení Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem a jeho náměstkem Tomem Phillipem. Obsahem jednání bylo odměňování zaměstnanců ve zdravotnictví a připravované legislativní záměry ministerstva.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková seznámila ministra s aktuálními výsledky šetření OS k navýšení platů a mezd. Sdělila, že se opakuje zkušenost z loňského roku, kdy platy se navyšují bezproblémově a mzdy jsou z hlediska naplnění vládních slibů velmi problematické.

Zástupci OS znovu požádali ministra, aby Ministerstvo zdravotnictví podpořilo návrh na sjednocení platů a mezd.

Dalším bodem jednání byly Ministerstvem zdravotnictví avizované změny v nařízení vlády č. 564, kterými by se měly zvýšit příplatky za směnnost. Ministr Ludvík sdělil, že Ministerstvo zdravotnictví v současné chvíli připravuje dotační program, ze kterého by bylo možné financovat zvýšení příplatků v nemocnicích obchodních společnostech. Od návrhu, na který jsou již připravené finance, si ministerstvo slibuje personální stabilizaci zaměstnanců.

Ministr dále sdělil, že příští rok počítá s 10% navýšením tarifů a opatření k navýšení příplatků za směnnost by chtěl realizovat prostřednictvím úhradové vyhlášky.

Odbory i v této souvislosti připomněly, že bez právního předpisu nelze realizaci navýšení garantovat.

V posledním bodě se obě strany zabývaly záměrem ministerstva přijmout do konce volebního období zákon o univerzitních nemocnicích, který má vzniknout přepracováním návrhu zákona o neziskových zdravotnických organizacích.

Předsedkyně Žitníková zdůraznila, že odbory měly s návrhem problém, ale vyčkají, co ministerstvo předloží.

V závěru jednání předsedkyně ministra informovala o nedořešených problémech v Endokrinologickém ústavu a tom, jak probíhá vedení sociálního dialogu v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech.

Foto Lubomír Francl

Aktuality 5. 12. 2022 / 12:28

Co vzkazují delegáti sjezdu ministrovi zdravotnictví? PODÍVEJTE SE!

Poprvé v historii odborového svazu se stalo, že se jeho sjezdu nezúčastnil ministr zdravotnictví!

Aktuality / 8:51

Odstupné při pracovním poměru na dobu určitou

Náleží odstupné zaměstnanci v pracovním poměru uzavřeném na dobu určitou?

Aktuality 30. 11. 2022 / 9:41

Závěrečná konference projektu Rozvoj systému sociálních služeb

Dne 28. listopadu 2022 se v Praze konala závěrečná konference projektu Rozvoj systému sociálních služeb.