Vyjednávání je rok od roku náročnější, tak alespoň o svátcích pohodu a klidné služby

Období kolem vánočních svátků a konce roku bývá často spojováno se zklidněním každodenního běhu, bilancováním roku končícího a s úvahami, kterým směrem se bude ubírat rok nový.

Myslím, že s odstupem času bude tento končící rok v oblasti zdravotnictví a sociální péče hodnocen pozitivně. Sice se nepodařilo prosadit sjednocení odměňování podle zákona o platu, avšak k výraznému nárůstu nejen platů, ale i mezd došlo prakticky ve všech kategoriích zaměstnanců. Až na několik výjimek nedocházelo k výraznému narušování sociálního smíru.

Ale i přes zdání relativního klidu se nemohu zbavit pocitu, že v některých oblastech zdravotnictví začíná mizet spolupráce a kolegialita a začíná tvrdý a neúprosný boj o pacienta/klienta a peníze, které s sebou nese. Samotný zájem o to pomoci nemocnému člověku není na prvním místě.

V médiích posloucháme nářky o mizejících lékárnách a přitom jsou naše poštovní schránky plné reklamních letáků lékárenských řetězců. Vzorky krve putují stovky kilometrů podle toho, která laboratoř nabídne lukrativnější bonusy. V některých ulicích měst je jednodušší najít prodejnu oční optiky nežli obchod s potravinami.

S novým rokem začne fungovat i nová vláda. Slova o konkurenci jí rozhodně nebudou cizí. Zdravotní pojišťovny by měly soutěžit o přízeň pojištěnců třeba i komerčním připojištěním. Diskuse o tom, co by mělo být „standard“ a co již ne, určitě nebude snadná. Opravdu půjde jen o odlehčené ortézy nebo televizor na pokoji? Určitě tím nerozdělíme pacienty na ty, kteří mají přednost (vždyť platí víc, ne!) a na ostatní čekající, co na ně zbude?

Vánoční pohodu a klid si moc neužívají naši vyjednavači, kteří v těchto dnech pracují na nových kolektivních smlouvách pro následující rok. I mnozí zástupci krajů pozapomněli na sliby 10% navýšení mezd dohodnutého s končící vládou.

Samotné vyjednávání je rok od roku náročnější. Proti našim členům, kteří se perou za své spolupracovníky o lepší podmínky v zaměstnání, stojí čím dál častěji tým ekonomů a právníků, vyzbrojený řadou čísel, grafů a statistik. A tak se často musí naše vyjednavačky a vyjednavači místo pečení a ochutnávání vánočního cukroví zabývat odhalováním zákoutí úhradových vyhlášek a kliček nejrůznějších zákonů a nařízení.

Chtěl bych vám všem popřát pohodu o vánočních svátcích, hodně štěstí a zdraví v novém roce a těm, kteří musí trávit některý se svátečních dnů v práci, pokud možno klidnou službu.

Petr Vaník vizitka

Pracuji jako biochemik v laboratoři nemocnice Rychnov nad Kněžnou. Členem odborového svazu jsem od roku 2014. Postupně jsem působil jako člen výboru a předseda ZO, člen a předseda krajské rady Královéhradeckého kraje. V tomto volebním období zastupuji tento kraj ve výkonné radě odborového svazu.

Aktuality 19. 1. 2023 / 17:22

Snad dojde ke stabilizaci sociálního dialogu

Situace je těžká. Ceny energií jsou stále velice vysoké, stoupá cena potravin a bydlení a dá se očekávat, že během roku to lepší nebude.

Aktuality 18. 1. 2023 / 18:15

Přišel, mile překvapil a chce zase přijít

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přijal pozvání na lednové jednání výkonné rady a dozorčí rady OS a vzal s sebou i svůj tým.

Aktuality 11. 1. 2023 / 13:26

Restart odborové organizace v Krajské nemocnici Liberec, a. s.

Na konci roku 2019 byl zvolen nový výbor ZO v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Převzali jsme velmi nízkou členskou základnu a zjistili jsme, že většina zaměstnanců nemá informace o odborovém svazu.