Výkonná rada v dubnu

Výkonná rada se v úterý 10. dubna zabývala probíhajícími jednáními o platech a mzdách. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nechce splnit slib předcházející vlády a od ledna příštího roku zvýšit o 10 procent platové tarify a základní mzdy, chce přidat pouze někomu a pouze tam, kde nejvíce chybějí zaměstnanci. S tím odborový svaz zásadně nesouhlasí a pokusil se ministrovi vysvětlit, že slib je třeba splnit a že situace v nemocnicích je kvůli nedostatku peněz v resortu vážná všude a chybějí zaměstnanci všech profesí.

Vážnost situace se snažila předsedkyně Žitníková opakovaně objasnit také premiérovi Andreji Babišovi. Snažila se mu zdůraznit, že stále trvají velké rozdíly v odměňování zaměstnanců nemocnic příspěvkových organizací a nemocnic obchodních společností. Protože její argumenty nebyly vyslyšeny, svolal odborový svaz na pátek 4. května celostátní poradu odborářů z nemocnic, aby si zde premiér mohl informace poslechnout přímo od nich.

Vedení OS informovalo o probíhajících jednáních o kolektivních smlouvách vyššího stupně a o dalších jednáních, která se týkala například zrušení karenční doby.

Výkonná rada projednala možnosti dalšího zachování, případně rozšíření benefitů pro členy odborového svazu.

Zabývala se situací v sociálních službách, kde kvůli tomu, že stát dlouhodobě záměrně nepodporuje lůžková zařízení, vzniká spousta komerčních zařízení a zoufalí lidé jsou nuceni je využívat, protože neseženou místo jinde.

Projednala činnost sekcí odborového svazu. Novým členem výboru sekce zdravotnických záchranných služeb se stal Bohuslav Zrza z jihomoravské záchranky.

O činnosti dozorčí rady informovala její předsedkyně Soňa Vytisková.

Aktuality 7. 6. 2022 / 13:02

Po dvouleté přestávce jsme se sešli se slovenskými kolegy

Po dvou letech jsme konečně mohli uskutečnit společné jednání výkonné rady a dozorčí rady našeho odborového svazu a výkonného výboru Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb.

Aktuality 27. 5. 2022 / 12:13

Výkonná rada v květnu

Vzhledem k následujícímu setkání se slovenskými kolegy nejednala výkonná rada OS v obvyklém druhém týdnu v měsíci, ale ve čtvrtek 26. května dopoledne společně s dozorčí radou OS.

Aktuality 12. 4. 2022 / 15:23

Výkonná rada v dubnu

Výkonná rada OS na svém jednání v úterý 12. dubna zhodnotila březnové porady předsedů a dalších zástupců odborových organizací s vedením odborového svazu a zabývala se přípravou setkání se slovenskými kolegy.