Výkonná rada v prosinci

Poslední jednání výkonné rady v tomto roce se konalo on-line formou v úterý 7. prosince. Vedení odborového svazu informovalo o vydání nařízení vlády se zvýšenými platovými tarify a o jednáních v krajích, členové výkonné rady popsali situaci ve svých regionech a předsedkyně dozorčí rady OS Soňa Vytisková seznámila s pondělním jednáním dozorčí rady.

Hlavním tématem jednání výkonné rady bylo vládou připravované povinné očkování pro některé skupiny zaměstnanců, mezi nimiž jsou i zdravotníci a zaměstnanci sociálních služeb.

Ve více než čtyřhodinové diskusi se střetly argumenty zdůrazňující význam vakcíny jako nejdůležitější prevence proti těžkému průběhu onemocnění s přesvědčením některých členů výkonné rady, že stále jde jen o experimentální vakcínu a očkování musí být i nadále výhradně dobrovolné. Zazněly také obavy, že zavedení povinného očkování pro zdravotníky a zaměstnance sociálních služeb by vedlo k odchodu některých zaměstnanců, což by ještě zhoršilo už tak špatnou personální situaci na pracovištích. Někteří diskutující uvedli, že zavedení povinného očkování pro některé zaměstnance problém současné epidemie neřeší, takže pokud se má přistoupit k povinnému očkování, má se týkat všech občanů.

Výkonná rada však nepřijala žádné z navržených usnesení, protože ani jedno z nich neobdrželo potřebnou většinu hlasů.

Předsedkyně Dagmar Žitníková ale zdůraznila, že potřebuje od výkonné rady jakožto nejvyššího orgánu OS mezi sjezdy dostat jasné stanovisko, aby ho mohla jako zástupce OS uplatňovat na jednáních i v odpovědích na dotazy novinářů. Protože se jednání výkonné rady nemohli z pracovních důvodů po celou dobu zúčastnit všichni její členové, vyjádří se kompletní výkonná rada k otázce povinného očekávání v hlasování per rollam.

Aktuality 13. 1. 2023 / 21:23

Členové výkonné a dozorčí rady OS jednali s ministrem Válkem

Hodinu a půl diskutovali v pondělí 9. ledna odpoledne členové výkonné rady odborového svazu a členové dozorčí rady odborového svazu s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem a jeho kolegy.

Aktuality 13. 1. 2023 / 21:18

Výkonná rada v lednu

Vzhledem k bohatému programu bylo první jednání výkonné rady v roce 2023 dvoudenní.

Aktuality 12. 1. 2023 / 19:58

Výkonná rada v prosinci

V pondělí 12. prosince se na společné schůzce sešli členové nové a bývalé výkonné rady a členové nové a bývalé dozorčí rady odborového svazu.