Výkonná rada v prosinci

Poslední jednání výkonné rady v tomto roce se konalo on-line formou v úterý 7. prosince. Vedení odborového svazu informovalo o vydání nařízení vlády se zvýšenými platovými tarify a o jednáních v krajích, členové výkonné rady popsali situaci ve svých regionech a předsedkyně dozorčí rady OS Soňa Vytisková seznámila s pondělním jednáním dozorčí rady.

Hlavním tématem jednání výkonné rady bylo vládou připravované povinné očkování pro některé skupiny zaměstnanců, mezi nimiž jsou i zdravotníci a zaměstnanci sociálních služeb.

Ve více než čtyřhodinové diskusi se střetly argumenty zdůrazňující význam vakcíny jako nejdůležitější prevence proti těžkému průběhu onemocnění s přesvědčením některých členů výkonné rady, že stále jde jen o experimentální vakcínu a očkování musí být i nadále výhradně dobrovolné. Zazněly také obavy, že zavedení povinného očkování pro zdravotníky a zaměstnance sociálních služeb by vedlo k odchodu některých zaměstnanců, což by ještě zhoršilo už tak špatnou personální situaci na pracovištích. Někteří diskutující uvedli, že zavedení povinného očkování pro některé zaměstnance problém současné epidemie neřeší, takže pokud se má přistoupit k povinnému očkování, má se týkat všech občanů.

Výkonná rada však nepřijala žádné z navržených usnesení, protože ani jedno z nich neobdrželo potřebnou většinu hlasů.

Předsedkyně Dagmar Žitníková ale zdůraznila, že potřebuje od výkonné rady jakožto nejvyššího orgánu OS mezi sjezdy dostat jasné stanovisko, aby ho mohla jako zástupce OS uplatňovat na jednáních i v odpovědích na dotazy novinářů. Protože se jednání výkonné rady nemohli z pracovních důvodů po celou dobu zúčastnit všichni její členové, vyjádří se kompletní výkonná rada k otázce povinného očekávání v hlasování per rollam.

Aktuality 10. 9. 2022 / 18:43

Výkonná rada v září

Společné jednání výkonné rady a dozorčí rady odborového svazu začalo v pondělí 5. září odpoledne.

Aktuality 14. 7. 2022 / 14:45

Výkonná rada v červenci

Protože výkonná rada odborového svazu v červnu nejednala, byla její červencová schůze dvoudenní. V pondělí 11. července jí předcházelo jednání ekonomické komise OS.

Aktuality 7. 6. 2022 / 13:02

Po dvouleté přestávce jsme se sešli se slovenskými kolegy

Po dvou letech jsme konečně mohli uskutečnit společné jednání výkonné rady a dozorčí rady našeho odborového svazu a výkonného výboru Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb.