Zástupci ČMKOS jednali se Sobotkou, Marksovou a Babišem o zvýšení platů a mezd

Jednání předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly a zástupců odborových svazů veřejných služeb a veřejné správy sdružených v ČMKOS s premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou a vicepremiérem Andrejem Babišem se uskutečnilo v pondělí 22. června v podvečerních hodinách. Hlavním bodem jednání byly platy zaměstnanců veřejných služeb v roce 2016.

Odbory vládě navrhly, aby ke zvýšení platů došlo vzhledem k růstu ekonomiky už letos a znovu od 1. ledna 2016.

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková připomněla, že platy a mzdy zaměstnanců ve zdravotnictví jsou vázány na objem financí z veřejného zdravotního pojištění a že je nutné, aby se vláda dohodla na svém středečním jednání na zvýšení plateb za státní pojištěnce.

Předsedkyně seznámila přítomné zástupce vlády s tím, že pro odborový svaz je hlavní prioritou sjednocení odměňování všech zaměstnanců ve zdravotnictví pod tabulkové platy. Toto sjednocení by také vedlo k personální stabilizaci resortu a zrušilo by diskriminační rozdíly mezi platy a mzdami.

Dále předsedkyně krátce informovala o nedostatku zdravotnického personálu v nemocnicích a o tom, že je nezbytné, aby vláda zvýšila platby za státní pojištěnce i kvůli nutnosti personálně stabilizovat nemocnice.

Při informování o situaci v sociálních službách předsedkyně OS Žitníková připomněla vývoj dotací na sociální služby od roku 2007 a úhrady za zdravotní péči. Zdůraznila, že nízký objem peněz v sociálních službách vede k úsporám na zaměstnancích, k jejich nedostatku a nízkým platům.

Předsedkyně Žitníková spolu s předsedou Středulou přítomné vládní zástupce upozornili také na tristní situaci v odměnách za práci zaměstnanců v kultuře.

Na jednání dále vystoupili k situaci ve školství předseda Českomoravského OS pracovníků školství František Dobšík, předseda OS hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter, předseda OS státních orgánů a organizací Pavel Bednář a celkově vše shrnul předseda ČMKOS Josef Středula.

Závěrem se přítomní dohodli, že se uskuteční další jednání na odborné úrovni a platy budou předmětem jednání tripartity v červenci.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...