Zdravotnická tripartita nejednala, ale odbory se ministerstva ptaly na budoucnost nemocnic

Jednání zdravotnické tripartity, tedy pracovního týmu Rady hospodářské a sociální dohody ČR pro zdravotnictví, plánované několik měsíců dopředu se v pondělí 1. října 2012 nesešlo. Ministerstvo zdravotnictví nezaslalo včas odborům a zaměstnavatelům podkladové materiály a část strany zaměstnavatelů (zástupci zdravotních pojišťoven) se rozhodla jednání nezúčastnit.

Odbory však považují situaci ve zdravotnictví za tak závažnou, že se rozhodly jednat separátně. Stejné rozhodnutí padlo i na straně Asociace českých a moravských nemocnic, jejíž zástupce se na pozvání odborů jednání zúčastnil.

Podle názoru odborového svazu je situace ve zdravotnictví kritická. Zhruba za 80 dnů skončí stávající rámcové smlouvy a žádná nemocnice v České republice nemá podepsanou smlouvu novou. V současné chvíli existuje seznam 55 nemocnic, které dostaly příslib uzavření smlouvy, nicméně tento akt písemně stvrzen není. Poslední aktualizace seznamu je navíc z 9. července a od té doby se nedělo nic! Velmi zarážející je i fakt, že přestože Ministerstvo zdravotnictví podepsalo se zdravotními pojišťovnami dvě memoranda, tak mezi „dohodnutými“ nemocnicemi není ani jedna fakultní nemocnice.

Odbory proto v pondělí znovu upozornily Ministerstvo zdravotnictví, že zaměstnanci jsou v obrovské nejistotě, kterou podporuje jak ministerstvo, tak zdravotní pojišťovny. Připomněly, že zástupci ministerstva i pojišťoven se vyjadřují různě, hovoří o rušení nemocnic až v řádu desítek.

Bohužel od zástupců Ministerstva zdravotnictví na jednání nepadla žádná nová informace. Závěr za stranu ministerstva byl, že za poskytování zdravotní péče zodpovídají pojišťovny, že ministerstvo nemůže nic dělat a že se čeká, jak dopadnou volby!

Po tomto závěru odbory zopakovaly, že zdravotnictví nemá být politikum, že není možné reagovat podle voleb – v ČR jsme neustále před nějakými volbami. Odbory připomněly, že systém převedení všech kompetencí na zdravotní pojišťovny opakovaně připomínkovaly a nesouhlasily s ním. Důsledky nové právní úpravy se už nyní projevují v praxi a systém sítě nemocnic budovaný desítky let se může velmi rychle a živelně změnit, což nepřinese pozitiva ani pacientům, ani zaměstnancům.

Výstupem z pondělního jednání bylo dohodnutí nového termínu jednání zdravotnické tripartity – sejde se 31. října.

Aktuality 4. 7. 2022 / 15:23

Zvýšení částek životního minima a existenčního minima

V reakci na současnou situaci domácností bylo dne 30. 6. 2022 ve Sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády č. 204/2022 Sb., o zvýšení částek životního minima a existenčního minima.

Aktuality 3. 7. 2022 / 13:16

Nezabavitelné minimum v roce 2022

V letošním roce již dvakrát došlo ke zvýšení částek životního minima a existenčního minima.

Aktuality 1. 7. 2022 / 14:36

Jednorázový příspěvek na dítě

Ve Sbírce zákonů byl dne 30. 6. 2022 zveřejněn zákon č. 196/2022 Sb., o jednorázovém příspěvku na dítě. Tento zákon nabyl účinnosti dnem 1. 7. 2022.