Zdravotnická trojka jednala s premiérem Nečasem o platech

Po ukončení zasedání tripartity se ve čtvrtek 23. února konala schůzka zástupců Zdravotnické trojky (Z3 – Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků) s premiérem Petrem Nečasem. Jednání bylo velmi konstruktivní a věcné. Předsedkyně OS Dagmar Žitníková a předseda LOKu Martin Engel v kostce seznámili premiéra jak se situací ohledně platů, tak s některými výhradami odborů k připravovaným reformám. Jednání se účastnil také ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Žitníková na jednání znovu situaci zrekapitulovala a přednesla premiérovi výsledky z dotazníků, které členové odborového svazu vyplňovali. Ve výsledcích zdůraznila, že přidáno nedostali nejen zaměstnanci nemocnic zřizovaných kraji, ale ani zaměstnanci nemocnic soukromých a dokonce se zvýšení platů nedočkali ani zaměstnanci nemocnic zřizovaných jinými resorty.

Premiér od odborů obdržel také odbornou analýzu, kterou si nechala zpracovat Asociace českých a moravských nemocnic k vysvětlení, proč mohou fakultní nemocnice s obrovským vypětím zaměstnancům přidat, ale v silách malých nemocnic to není – analýzy AČMN viz jako přílohy tohoto textu.

Žitníková premiérovi také navrhla, jak lze vyřešit spor s Ministerstvem zdravotnictví, zda jsou v úhradové vyhlášce skutečně finance. Za prvé zopakovala to, na čem se usnesla tripartita – že vznikne odborná skupina, která posoudí jednotlivé analýzy a vyhodnotí dopady úhradové vyhlášky v konkrétních nemocnicích. Druhý návrh byl ještě jednodušší. Ať ministerstvo vydá novelu úhradové vyhlášky, ve které výslovně stanoví finance na zvýšení platů a mezd.
Ministr Heger s tímto postupem nesouhlasí, ale premiérovi se návrh líbil a slíbil, že se jím bude zabývat.

Závěrem jednání předseda LOKu Martin Engel seznámil premiéra a ministra zdravotnictví s návrhem Lékařského odborového klubu vytvořit samostatný zákon k odměňování lékařů a zdravotnických pracovníků.

Dagmar Žitníková za OS návrh rozšířila o požadavek upravit tímto zákonem odměňování pro všechny pracovníky ve zdravotnictví.

Ministr Leoš Heger s návrhem zásadně nesouhlasí, premiér principiálně také ne, ale o odměňování se bude dál jednat.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...