Žitníková a Břeňková jednaly se zástupci krajů a Marksovou o financování sociálních služeb

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková v úterý 1. července navštívily, stejně jako ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, jednání sociální komise Asociace krajů ČR. Jedním z projednávaných bodů byla novela zákona o sociálních službách a s ní spojený převod financování sociálních služeb od 1. ledna 2015 na kraje.

Předsedkyně Žitníková na jednání zopakovala názor odborů, že je účelné a správné převést financování sociálních služeb na kraje, ale že je také potřeba, aby převod zajistil transparentnost, nediskriminaci a právní jistotu. Odbory požadují, aby se místo Metodiky pro financování vytvořilo nařízení vlády, které zajistí právní stabilitu rozdělování dotací.

Předsedkyně znovu připomněla, že odbory za jeden z nejdůležitějších faktorů považují finanční stabilitu a s ní spojené spravedlivé a slušné ohodnocení zaměstnanců.

Zástupkyně OS požádaly kraje a ministryni o pomoc při zajištění finančních prostředků na zvýšení platů a při přeřazení pracovníků v přímé péči a sociálních pracovníků do platových zdravotnických tabulek.

Zástupci krajů i ministryně Marksová považují požadavek odborů za oprávněný.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...