Žitníková a Břeňková jednaly se zástupci krajů a Marksovou o financování sociálních služeb

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková v úterý 1. července navštívily, stejně jako ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, jednání sociální komise Asociace krajů ČR. Jedním z projednávaných bodů byla novela zákona o sociálních službách a s ní spojený převod financování sociálních služeb od 1. ledna 2015 na kraje.

Předsedkyně Žitníková na jednání zopakovala názor odborů, že je účelné a správné převést financování sociálních služeb na kraje, ale že je také potřeba, aby převod zajistil transparentnost, nediskriminaci a právní jistotu. Odbory požadují, aby se místo Metodiky pro financování vytvořilo nařízení vlády, které zajistí právní stabilitu rozdělování dotací.

Předsedkyně znovu připomněla, že odbory za jeden z nejdůležitějších faktorů považují finanční stabilitu a s ní spojené spravedlivé a slušné ohodnocení zaměstnanců.

Zástupkyně OS požádaly kraje a ministryni o pomoc při zajištění finančních prostředků na zvýšení platů a při přeřazení pracovníků v přímé péči a sociálních pracovníků do platových zdravotnických tabulek.

Zástupci krajů i ministryně Marksová považují požadavek odborů za oprávněný.

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj