Žitníková a Břeňková s Němečkem o platech, psychosociální intervenci a FN u sv. Anny

O třech tématech jednaly ve středu 2. července předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková u ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka – o Systému psychosociální intervenční služby, situaci ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně a o zvýšení platů ve zdravotnictví.

Dagmar Žitníková a Ivana Břeňková spolu s průkopníky Systému psychosociální intervenční služby MUDr. Danou Hlaváčkovou a PhDr. Lukášem Humplem diskutovaly s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem o možnostech rozvoje této služby zaměstnanců a pacientům. Ministr se k poskytování této péče jak zaměstnancům, tak pacientům nebo jejich příbuzným staví velmi kladně a bude hledat možnost zakotvit tuto pomoc v zákonných normách.

Další části jednání s ministrem se zúčastnili předsedkyně odborové organizace Jana Kysilková a ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně MUDr. Martin Pavlík. Zaměstnavatel i odbory informovali o situaci v nemocnici, o snaze zmírnit dopady propouštění zaměstnanců. Odbory i vedení nemocnice posuzují účelnost a nutnost každého pracovního místa a snaží se zaměstnancům, kterým končí pracovní smlouvy, hledat ve spolupráci s ostatními nemocnicemi další zaměstnání. Předsedkyně a místopředsedkyně OS byly ujištěny, že vedení nemocnice nezabezpečuje provoz podle minimálních počtů zaměstnanců stanovených personální vyhláškou, ale postupuje podle potřeb jednotlivých provozů a bezpečné péče o pacienty.

Závěrem setkání se předsedkyně Žitníková a místopředsedkyně Břeňková s ministrem Němečkem dohodly, že se začátkem srpna sejdou kvůli otázce zvýšení platů. Předsedkyně Žitníková zopakovala, že odbory požadují minimální zvýšení tarifů o 5 % pro všechny zaměstnance s tím, že zvýšení platů musí garantovat úhradová vyhláška pro všechny nemocnice, a to bez ohledu na jejich právní formu.

Aktuality 5. 12. 2022 / 12:28

Co vzkazují delegáti sjezdu ministrovi zdravotnictví? PODÍVEJTE SE!

Poprvé v historii odborového svazu se stalo, že se jeho sjezdu nezúčastnil ministr zdravotnictví!

Aktuality / 8:51

Odstupné při pracovním poměru na dobu určitou

Náleží odstupné zaměstnanci v pracovním poměru uzavřeném na dobu určitou?

Aktuality 30. 11. 2022 / 9:41

Závěrečná konference projektu Rozvoj systému sociálních služeb

Dne 28. listopadu 2022 se v Praze konala závěrečná konference projektu Rozvoj systému sociálních služeb.