Žitníková a Horecký jednali s Babišem o financích na platy v sociálních službách

Ve středu 26. dubna odpoledne jednali předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký s 1. místopředsedou vlády a ministrem financí Andrejem Babišem a jeho náměstky.

Jak předsedkyně Žitníková, tak prezident Horecký seznámili vicepremiéra Babiše s kritickou personální situací v sociálních službách. Informovali ho o extrémním přetěžování pracovníků, o zhoršení péče pro klienty a o nízkých odměnách za práci. Přednesli společný požadavek odborů a zaměstnavatelů přeřadit pracovníky v přímé péči a sociální pracovníky do zdravotnických tabulek a k tomu předali krátký informační materiál a kompletní materiál MPSV na jednání tripartitního pracovního týmu pro sociální otázky – oba viz níže jako soubory ke stažení.

Vicepremiér Babiš sdělil, že je se situací obeznámen, že viděl výplatní pásky pracovnic, kde mají 12 000 Kč měsíčně čistého, a že souhlasí s naší informací, že platy jsou extrémně nízké. Ovšem slib, že ministerstvo financí najde prostředky na navýšení platů a mezd, nepadl. Předsedkyně Žitníková vicepremiéra Babiše vyzvala, aby návrh na přeřazení pracovníků podpořil a aby Ministerstvo financí pomohlo problém nedostatku peněz vyřešit.

Aktuality 2. 2. 2023 / 8:41

Rok 2022 na pražské ZZS: vytrvalost a přesvědčení o dobré věci

Odborová organizace ZO OSZSP ČR Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy má nyní 235 členů, tedy více než polovinu zaměstnanců ve výjezdových skupinách a operačním středisku.

Aktuality 31. 1. 2023 / 12:08

Podporujeme kolegy odboráře z OS KOVO NEXEN TIRE

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR podporuje kolegy odboráře z OS KOVO NEXEN TIRE, kteří v úterý 31. ledna zahájili v souvislosti s kolektivním vyjednáváním stávku.

Aktuality 31. 1. 2023 / 10:49

Podpořili jsme britské odboráře v jejich obraně práva na stávku

Vláda Velké Británie útočí na právo na stávku a navrhuje legislativu, která přitvrdí podmínky pro stávkující odbory veřejných služeb, včetně zdravotnictví.