Žitníková a Středula jednali s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Krčálem

V úterý 3. července se předsedkyně OS Dagmar Žitníková spolu s předsedou ČMKOS Josefem Středulou sešli s novým ministrem práce a sociálních věcí Petrem Krčálem. Předmětem setkání byly informace zástupců odborů ve věci nastavení spolupráce a konkrétní podněty k aktuálním záležitostem.

Předseda ČMKOS Josef Středula ministra práce a sociálních věcí informoval o požadavcích odborů na navýšení platů a o probíhajícím vyjednávání o navýšení platů a platových tarifů pro zaměstnance veřejných služeb.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková upozornila na přípravu státního rozpočtu a již tradičně nedořešené finance ve formě dotací pro poskytovatele sociálních služeb.

Doplnila informaci předsedy ČMKOS a připomněla nízké mzdy zaměstnanců v sociálních službách a v kultuře.

Přednesla také společný požadavek odborů a zaměstnavatelů zrušit nejnižší platovou tabulku. Platy v sociálních službách jsou téměř 5500 Kč pod úrovní průměrné mzdy a pokud by měl platit závazek z programového prohlášení, že se přiblíží k úrovni odměňování zdravotníků, tak je nutné minimálně 10% navýšení jejich tarifů.

Stejně tristní situace je i v odměňování zaměstnanců v kultuře. Návrh, že zaměstnanci obdrží zvláštní příplatek, není koncepční a pokud se mají platy skutečně zvyšovat, tak je nutné zvýšit tarify.

Ministr Petr Krčál je se situací v sociálních službách dobře obeznámen, jako bývalý řídící tripartitního pracovního týmu pro sociální politiku navýšení platů prosazoval a i dnes je zvýšení odměn za práci zaměstnanců jednou z jeho priorit.

Ministr a odboráři se závěrem jednání dohodli, že by jejich jednání měla být pravidelná a zároveň byla přislíbena účast ministra na jednání Rady ČMKOS a výkonné rady odborového svazu.

Foto autorka

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...