Žitníková, Břeňková a další představitelé odborů jednali na MPSV o odměňování

Jednání zástupců Ministerstva práce a sociálních věcí, předsedů odborových svazů veřejných služeb a veřejné správy a předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly se uskutečnilo v pondělí 7. července. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR na akci zastupovaly předsedkyně Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková.

OS souhlasí s tím, aby se srovnalo odměňování úředníků v souvislosti se služebním zákonem, aby se přiznaly zvýšené platové tarify úředníkům, ale současně požaduje, aby se zvýšily platové tarify zaměstnancům veřejných služeb.

Pro zaměstnance v sociálních službách požaduje OS převedení zaměstnanců poskytujících sociální služby do tzv. zdravotnické tabulky a navýšení tzv. základní tabulky o 5 %.

Žitníková a Břeňková zdůraznily, že jsou nutné propočty, aby všechny platové úpravy byly řádně finančně zajištěné ze státního rozpočtu a dalších veřejných zdrojů.

Aktuality 4. 7. 2022 / 15:23

Zvýšení částek životního minima a existenčního minima

V reakci na současnou situaci domácností bylo dne 30. 6. 2022 ve Sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády č. 204/2022 Sb., o zvýšení částek životního minima a existenčního minima.

Aktuality 3. 7. 2022 / 13:16

Nezabavitelné minimum v roce 2022

V letošním roce již dvakrát došlo ke zvýšení částek životního minima a existenčního minima.

Aktuality 1. 7. 2022 / 14:36

Jednorázový příspěvek na dítě

Ve Sbírce zákonů byl dne 30. 6. 2022 zveřejněn zákon č. 196/2022 Sb., o jednorázovém příspěvku na dítě. Tento zákon nabyl účinnosti dnem 1. 7. 2022.