Žitníková, Krása a Olejár napsali ombudsmanovi

Kvůli krokům Ministerstva zdravotnictví, které významným způsobem zhoršují dostupnost zdravotní péče a mohou znamenat až porušení práva zaručeného Listinou základních práv a svobod napsali ve středu 11. července 2012 společný dopis ombudsmanovi Pavlu Varvařovskému předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Zdůrazňují, že považují za nepřijatelné, aby se neustále zhoršovala dostupnost zdravotní péče. Jako konkrétní příklady takových kroků uvádějí připravované nařízení vlády a místní a časové dostupnosti zdravotní péče, poplatky za volbu lékaře, regulační poplatky bez časového omezení a jejich zvyšování, chystané uzavírání nemocnic.

Připomínají, že proti těmto záměrům pořádali nejrůznější protestní akce a dokonce bylo podáno trestní oznámení na ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Uvádějí, že prováděné i chystané kroky ve zdravotnictví zasahují nejen do Ústavy ČR, ale nejsou v souladu ani s Evropskou sociální chartou, Úmluvou o lidských právech a biomedicíně, Úmluvou o právech dítěte a Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením.

Kvůli závažnosti problémů žádají ombudsmana o osobní projednání problematiky na schůzce, jejíž termín vzhledem k dovoleným navrhují v týdnu od 13. do 17. srpna 2012.

Aktuality 2. 2. 2023 / 8:41

Rok 2022 na pražské ZZS: vytrvalost a přesvědčení o dobré věci

Odborová organizace ZO OSZSP ČR Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy má nyní 235 členů, tedy více než polovinu zaměstnanců ve výjezdových skupinách a operačním středisku.

Aktuality 31. 1. 2023 / 12:08

Podporujeme kolegy odboráře z OS KOVO NEXEN TIRE

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR podporuje kolegy odboráře z OS KOVO NEXEN TIRE, kteří v úterý 31. ledna zahájili v souvislosti s kolektivním vyjednáváním stávku.

Aktuality 31. 1. 2023 / 10:49

Podpořili jsme britské odboráře v jejich obraně práva na stávku

Vláda Velké Británie útočí na právo na stávku a navrhuje legislativu, která přitvrdí podmínky pro stávkující odbory veřejných služeb, včetně zdravotnictví.