Žitníková, Krása a Olejár napsali ombudsmanovi

Kvůli krokům Ministerstva zdravotnictví, které významným způsobem zhoršují dostupnost zdravotní péče a mohou znamenat až porušení práva zaručeného Listinou základních práv a svobod napsali ve středu 11. července 2012 společný dopis ombudsmanovi Pavlu Varvařovskému předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Zdůrazňují, že považují za nepřijatelné, aby se neustále zhoršovala dostupnost zdravotní péče. Jako konkrétní příklady takových kroků uvádějí připravované nařízení vlády a místní a časové dostupnosti zdravotní péče, poplatky za volbu lékaře, regulační poplatky bez časového omezení a jejich zvyšování, chystané uzavírání nemocnic.

Připomínají, že proti těmto záměrům pořádali nejrůznější protestní akce a dokonce bylo podáno trestní oznámení na ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Uvádějí, že prováděné i chystané kroky ve zdravotnictví zasahují nejen do Ústavy ČR, ale nejsou v souladu ani s Evropskou sociální chartou, Úmluvou o lidských právech a biomedicíně, Úmluvou o právech dítěte a Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením.

Kvůli závažnosti problémů žádají ombudsmana o osobní projednání problematiky na schůzce, jejíž termín vzhledem k dovoleným navrhují v týdnu od 13. do 17. srpna 2012.

Aktuality 29. 6. 2022 / 20:57

Sekce PHS jednala o odměňování, financování a nové systemizaci

Poslední jednání sekce pracovníků hygienické služby se před dobou dovolených konalo 29. června 2022 v budově odborového svazu.

Aktuality / 10:31

Vláda slíbila 10 % pro nejhůře placené zaměstnance, jednání budou pokračovat

V úterý 28. června se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Jednání se zúčastnili zástupci všech vládních stran.

Aktuality 28. 6. 2022 / 11:04

Hledáme nového kolegu či kolegyni

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR hledá regionálního manažera/manažerku pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj