Žitníková na sněmu České asociace sester informovala o činnosti odborového svazu

V pátek 7. dubna se předsedkyně OS Dagmar Žitníková zúčastnila na pozvání České asociace sester jejich tradičního sněmu. Předsedkyně vystoupila s příspěvkem, ve kterém se věnovala aktuální situaci ve zdravotnictví a nedostatku sester.

Úvodem přítomné seznámila s pohledem OS na změny ve vzdělávání sester a opět připomněla, že nejzásadnějším problémem není systém vzdělávání, ale špatné pracovní podmínky sester, které jsou přetěžovány a ztrácejí perspektivu a vizi ve svém dalším působení ve zdravotnictví. Vysoká psychická a fyzická zátěž, rozbujelá administrativa, zvýšené množství přesčasové práce, to je to, co vyhání sestry z nemocnic nebo je odrazuje od vstupu do zdravotnictví.

Připomněla, že odbory vítají návrh ministra zavést zvláštní příplatek za směnnost. Chtějí, aby se vztahoval na všechny zdravotníky, a požadují z materiálu vypustit, že bude jen pro zdravotníky bez odborného dohledu.

Připomněla, že největším tématem odborového svazu je návrh v zákoníku práce na sjednocení odměňování v lůžkových zdravotnických zařízeních. Odbory navrhují sjednocení odměňování i na základě tříletých zkušeností, kdy ke zvýšení platů docházelo pravidelně a bez problémů, ale ke zvyšování mezd musel odborový svaz mnoho zaměstnavatelů nutit a někde se zvýšení přesto prosadit nepodařilo.

V poslední části svého vystoupení se předsedkyně věnovala připravovanému zákonu o univerzitních nemocnicích. Odbory návrh zásadně odmítají a připravují se na protestní akce.

Závěrem poděkovala České asociaci sester za spolupráci a popřála kolegyním hodně štěstí při prosazování jejich cílů, a to i v návaznosti na problematickou legislativu, která upravuje působení spolků, profesních sdružení a dalších subjektů občanské společnosti.

Aktuality 14. 11. 2022 / 21:07

Bylo mně ctí a těším se na další čtyři roky spolupráce

V životě každého člověka jsou významné chvíle a milníky, které často rozhodují o jeho dalších krocích. Významné milníky má i náš svaz a mezi ty nejdůležitější patří sjezd.

Aktuality / 20:53

Výkonná rada v listopadu

Těsně před zahájením sjezdu OS se ve středu 9. listopadu na posledním společném jednání v dosavadním složení sešly výkonná a dozorčí rada odborového svazu.

Aktuality 12. 11. 2022 / 23:46

Projekt Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb

V hotelu Duo v Praze se 2. listopadu 2022 uskutečnila závěrečná konference projektu Rozvoj a podpora modelů kvality pro systém sociálních služeb, ...