Zvýšení od 1. července se v sociálních službách týká platů i mezd!

Zvýšení platů a mezd v sociálních službách od 1. července probíhá celkem bez větších problémů. Přesto se občas na odborový svaz obrátí odboráři (a někdy i nečlenové odborů) pracující v neziskových organizacích nebo zařízeních, kde jsou zaměstnanci odměňováni mzdou. Jejich dotaz je stejný: „Má náš zaměstnavatel zvýšit mzdy i u nás?“

Odpověď zní: Ano!

Všechna zařízení sociálních služeb, která mají registraci a dostávají dotace, dostala nebo v nejbližších dnech dostanou finance na zvýšení platů a mezd svých zaměstnanců.

Vláda vyčlenila 1,16 mld. Kč na zvýšení platů a mezd zaměstnancům v sociálních službách. Tato částka byla pečlivě spočítána kraji, potvrzena zaměstnavateli a vztahuje se ke všem zaměstnancům, kteří v sociálních službách působí, a to bez ohledu na to, zda dostávají plat, nebo mzdu.

Prostřednictvím médií tuto informaci opakovaně veřejnosti sdělila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Potvrzují ji také dopisy, které obdrželi hejtmani, a dopis, který ministryně Marková zaslala předsedkyni Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky Dagmar Žitníkové k upřesnění, že se mají finanční prostředky z těchto dotací použít na zvýšení platů a mezd – viz níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 4. 7. 2022 / 15:23

Zvýšení částek životního minima a existenčního minima

V reakci na současnou situaci domácností bylo dne 30. 6. 2022 ve Sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády č. 204/2022 Sb., o zvýšení částek životního minima a existenčního minima.

Aktuality 3. 7. 2022 / 13:16

Nezabavitelné minimum v roce 2022

V letošním roce již dvakrát došlo ke zvýšení částek životního minima a existenčního minima.

Aktuality 1. 7. 2022 / 14:36

Jednorázový příspěvek na dítě

Ve Sbírce zákonů byl dne 30. 6. 2022 zveřejněn zákon č. 196/2022 Sb., o jednorázovém příspěvku na dítě. Tento zákon nabyl účinnosti dnem 1. 7. 2022.