Odbory nedoporučují vstupovat do tzv. druhého důchodového pilíře

Před nevýhodností vstupu do nového soukromého důchodového spoření, tzv. druhého pilíře, varují odbory po celou dobu jeho přípravy. Mají velkou zásluhu na tom, že není povinný. Svými analýzami opakovaně prokázaly, že toto spoření může být výhodné maximálně pro úzkou skupinu lidí s nejvyššími příjmy. Pro lidi s podprůměrnými i průměrnými příjmy je velmi nevýhodné, navíc vstup do tohoto spoření je definitivní a nevratný.

V současné době je v plném proudu masivní náborářská kampaň, která však neinformuje zájemce o všech souvislostech a důsledcích vstupu do druhého důchodového pilíře.

Za nevýhodný pro drtivou většinu občanů označili druhý pilíř také mnozí nezávislí ekonomové.

Českomoravská konfederace odborových svazů proto přichází s další analýzou tohoto nového soukromého důchodového spoření a znovu varuje před neuváženým vstupem do něj – viz níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.