Odbory nedoporučují vstupovat do tzv. druhého důchodového pilíře

Před nevýhodností vstupu do nového soukromého důchodového spoření, tzv. druhého pilíře, varují odbory po celou dobu jeho přípravy. Mají velkou zásluhu na tom, že není povinný. Svými analýzami opakovaně prokázaly, že toto spoření může být výhodné maximálně pro úzkou skupinu lidí s nejvyššími příjmy. Pro lidi s podprůměrnými i průměrnými příjmy je velmi nevýhodné, navíc vstup do tohoto spoření je definitivní a nevratný.

V současné době je v plném proudu masivní náborářská kampaň, která však neinformuje zájemce o všech souvislostech a důsledcích vstupu do druhého důchodového pilíře.

Za nevýhodný pro drtivou většinu občanů označili druhý pilíř také mnozí nezávislí ekonomové.

Českomoravská konfederace odborových svazů proto přichází s další analýzou tohoto nového soukromého důchodového spoření a znovu varuje před neuváženým vstupem do něj – viz níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.