Odbory o zrušení karenční doby jednaly s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem

Jednání o zrušení karenční doby s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem se v úterý 27. března zúčastnila předsedkyně OS Dagmar Žitníková, předseda LOK-SČL Martin Engel, předseda Asociace samostatných odborů ČR Bohumír Dufek a ekonomický expert Českomoravské konfederace odborových svazů Martin Fassmann.

Předsedkyně Žitníková připomněla úsilí odborů zrušit karenční dobu a její negativní dopady na zaměstnance, jako je například prodloužení doby léčby pacientů a případné zdravotní komplikace způsobené přecházením „banálních“ onemocnění. Připomněla, že kvůli neukázněným pacientům, kteří zneužívali pracovní neschopnost, není možné kolektivně trestat ostatní nemocné.

Své tvrzení, že případné zneužívání nemůže představovat extrémní problém, opřela o statistiky Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR a prezentovala v časových řadách počty nemocných čerpajících pracovní neschopnost oproti délce pracovní neschopnosti. Ze všech statistik jednoznačně vyplývá, že počty nemocných sice klesly, ale zároveň se prodloužila délka pracovní neschopnosti.

Na statistikách podle jednotlivých diagnóz také prezentovala nemožnost zneužívání karenční doby širokými skupinami nemocných. Karenční dobu nemohou zneužívat lidé postižení úrazy, onkologičtí pacienti, nemocní s chorobami srdce a dýchacího ústrojí a další.

Odborový svaz je jednoznačně pro zrušení karenční doby.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.