OS dál prosazuje zvýšení tarifů v sociálních službách. Vláda chce odklad

Velmi krátké jednání místopředsedkyně Ivany Břeňkové s náměstkem ministryně práce a sociálních věcí Ing. Davidem Kafkou se uskutečnilo ve čtvrtek 24. ledna. Tématem byl jediný bod, a to osud návrhu nařízení vlády ke zvýšení platových tarifů zaměstnanců v sociálních službách.

Jak již odborový svaz informoval, vláda na svém prosincovém jednání přerušila projednání tohoto bodu a materiál se vrátil zpět na MPSV k přepracování. Materiál měl být podle původních informací předložen vládě v únoru s určitými, pro odborový svaz zásadními změnami. Tyto změny se měly týkat rozsahu profesí zaměstnanců, kterým by mělo být zvýšení platových tarifů přiznáno.

Odborový svaz obdržel informaci, že nařízení vlády je v plánu práce vlády až na měsíc srpen!

Odsunutí termínu neodpovídá dohodám mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR. Odborový svaz bude žádat jednání s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou, a to jak kvůli zvýšení platů v sociálních službách, tak kvůli finančnímu krytí.

Aktuality 15. 7. 2024 / 19:23

Tzv. dobrovolné kompetence zdravotnických záchranářů v ČR

Časy se mění a roste poptávka po vyšších kompetencích zdravotnických záchranářů. Ovšem změny musí nejprve nastat v legislativě a teprve potom se mohou zavádět v praxi a ne opačně.

Aktuality 14. 7. 2024 / 21:04

iWorCon pro zlepšení podmínek zaměstnanců v sociálních službách

EPSU, výbor sektorového sociálního dialogu pro sociální služby (EPSU HSS) a Federace evropských sociálních partnerů (FESE) se zasadily o projekt pro zaměstnance v sociálních službách pod názvem iWorCon.

Aktuality 12. 7. 2024 / 14:43

Změny u DPP a DPČ od 1. 7. 2024

Oblast dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, tj. dohody o provedení práce (DPP) a dohody o pracovní činnosti (DPČ), zasáhla od konce roku 2023 řada zásadních změn.